Barclays, Apple Pay en … Zapp

Op 21/08/15
Deel via

Sinds midden juli kunnen onze buren aan de overkant van het Kanaal betalen met Apple Pay. Meteen verklaart een aantal banken en kaartuitgevers dat ze zweren bij Zapp, een alternatief voor Apple Pay. Waarom willen de banken per se het hoofd bieden aan Google, Paypal en Apple?

Britten met een iPhone 6 of Apple Watch kunnen sinds enkele weken hun aankopen in het Verenigd Koninkrijk betalen via Apple Pay. 250.000 verkooppunten doen mee.

Verscheidene grote banken waren eerst nogal terughoudend, maar sloten ondertussen toch een overeenkomst met Apple. Het betreft onder andere RBS, Santander, NatWest, Halifax, Lloyds en HSBC.

Het land lijkt eindelijk overtuigd van het nut en het gemak van mobiel betalen. nVest Ventures hield een enquête bij 5.000 Britten en kwam tot het besluit dat 11% op een verkooppunt al eens betaald had met een mobiele telefoon en dat 18% veel belangstelling heeft voor deze technologie.

Toch zijn niet alle Britse financiële instellingen bereid om zonder meer Apple en Google achterna te lopen. De meeste banken bieden weliswaar nu al Apple Pay aan of werken eraan, maar tegelijk slaan ze met Zapp ook een andere weg in. Dit 100% Brits bedrijf biedt een oplossing voor m-commerce en mobiele betalingen, inclusief op verkooppunten, die sterk vergelijkbaar is met de dienst van Apple.

Barclays heeft nog niet bepaald vanaf welke datum het Apple Pay zal aanbieden, maar dat het dit zal doen, staat vast. Ondertussen maakt de bank bekend dat ze de eerste grote nationale speler zal zijn, dus vóór HSBC, die vanaf oktober “Zapp’s Pay by Bank” aanbiedt, een systeem van mobiele betalingen. Het Britse publiek heeft wat langer dan gepland moeten wachten op deze introductie, oorspronkelijk zou de lancering vóór het einde van het eerste semester van dit jaar plaatsvinden.

Bovendien zal Zapp aanvankelijk alleen bruikbaar zijn voor betalingen op m-commerce websites. Contactloos betalen volgt “een beetje later”, waarschijnlijk begin 2016. Tegen dan zal Apple zeker al flink zijn ingeburgerd en zal Android Pay waarschijnlijk zijn plannen voor de Britse markt hebben ontvouwen.

De banken blijven vasthouden aan Zapp, omdat het veel voordelen biedt. Zo is het systeem compatibel met de mobiele portefeuille Pingit, die zowel op iOS als op Android beschikbaar is, in tegenstelling tot Apple Pay en Android Pay, die elk slechts op één mobiel platform functioneren. En dan is er ook nog Windows Phone (voortaan dus Windows 10 Mobile), zowat het lelijke eendje van het verhaal, hoewel het in Europa toch een zeker succes heeft.