BBVA, een bank en ... appontwikkelaar

Op 26/04/15
Deel via

De baas van de Spaanse bank BBVA windt er geen doekjes om: hij staat niet alleen aan het hoofd van een bank, maar ook van een bedrijf dat apps ontwikkelt. En dat om succes te boeken ook samenwerkt met andere ontwikkelaars.

BBVA gaat zich toeleggen op het ontwikkelen van mobiele apps. Die uitspraak komt van Francisco Gonzalez, de CEO van BBVA. Hij deed ze een maand na een andere voorspelling: de helft van de banken zal de digitale revolutie in de financiële dienstverlening niet overleven.

Om aan dit doemscenario te ontsnappen tekent hij een verrassende toekomst uit voor zijn groep. Die minder een bank en meer een appontwikkelaar wordt. Tijdens een presentatie op het Mobile World Congress benadrukte hij begin maart de enorme impact van de technologie op de evolutie in de financiële sector.

Bij BBVA begon alles begin 2007 te kantelen, verklaarde hij, maar pas “bij de opkomst van mobiele toepassingen kwam de innovatie in de bankwereld in een stroomversnelling terecht.” Op slechts drie jaar tijd werd het aantal mobiele klanten bij BBVA liefst 14 keer groter. In 2014 waren er al 4,3 miljoen mobiele gebruikers. Hij illustreerde dit ook met de 450.000 downloads van de BBVA Wallet, de virtuele portemonnee die in Spanje ontstond en nu mikt op Mexico, Chili en de Verenigde Staten.

Momenteel werken 450 mensen bij de bank aan de BBVA Wallet en 3.000 van de 110.000 medewerkers van de groep leggen zich uitsluitend toe op de digitale omgeving. Hun concurrenten? Hij noemde “Apple, Samsung, Google en Amazon. Wij moeten efficiënter en wendbaarder zijn dan zij, maar ook met hen leren samenwerken.”