BBVA plaatst zko’s in de kijker op Facebook

Op 27/11/13
Deel via

Voor een klein bedrijf is aanwezig zijn op Facebook stilaan een conditio sine qua non om succes te boeken op lange termijn. Met ‘Great Ideas for Small Business’ heeft de bank BBVA Compass beslist hen een duwtje in de rug te geven via haar eigen Facebook-pagina en die bedrijven te belonen die 83.000 fans over de streep kunnen trekken. Op de sociale media is de doelgroep van banken bijna altijd het grote publiek. Zelden kleine bedrijfjes. De Amerikaanse bank BBVA Compass heeft besloten het volledig anders te doen dan haar concurrenten door jonge zko’s of zeer kleine ondernemingen in de spotlights te plaatsen (en zelfs projecten die nog volop in ontwikkeling zijn) en die voor te stellen aan het … grote publiek, met name haar 83.000 fans. De bedoeling: een bijdrage leveren tot de ontwikkeling van die kleine lokale bedrijven (die een omzet boeken van minder dan $ 500.000) en haar community laten kennismaken met ideeën, producten en diensten waar ze niet meteen iets over zou vernemen maar die mensen wel kunnen interesseren (misschien wel om in te investeren!).

Daarom organiseert de bank op Facebook van 15 oktober tot 15 januari 2014 een wedstrijd onder de naam ‘Great Ideas for Small Business’. Om deel te nemen, moesten ondernemers en starters hun project (uiterlijk 14 november) indienen via het sociale netwerk. Ze konden hun bedrijf voorstellen aan de hand van foto’s, filmpjes of met een tekst over hun bedrijf, of ook de drie samen. Er werden vijfenveertig kandidaten geselecteerd en nu kunnen de fans van de Facebook-pagina van BBVA Compas stemmen.

Te winnen: 2 x $ 10.000! Een behoorlijke som voor een starter of een jong bedrijf. De zko die het grootste aantal ‘likes’ binnenrijft, wint een van de twee prijzen. De tweede prijs wordt uitgereikt aan het project dat het meest in de smaak viel van de interne jury van BBVA Compass.

Tijdens de wedstrijd kunnen de fans van de bank op hun eigen Facebook-wall de presentatiefiche delen van de micro-onderneming die ze steunen. Een goede manier om het bedrijfje nog meer naamsbekendheid te geven. Zestig procent van die kleine bedrijven gebruikt Facebook actief en vindt dat dat absoluut noodzakelijk is om de toekomst van hun bedrijf te garanderen.

Met de organisatie van die wedstrijd speelt BBVA Compass dus in op een van de specifieke behoeften van de micro-ondernemingen (die 95 % uitmaken van de zko’s): vergroting van de zichtbaarheid. Door ze voor te stellen aan haar eigen fans. Een origineel initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is. Vraag is of de community van BBVA er wakker van ligt. Bij het ter perse gaan van dit artikel had de nummer 1 van de ranking nog maar 841 stemmen gekregen en stond de teller voor 3 zko’s (van de 35) nog op 0 stemmen!

Meer info

BBVA Compass lance « Great Ideas for Small Business » « Great Ideas for Small Business » sur Facebook