Bemoeit Facebook zich met je lening?

Op 31/08/15
Deel via

Het sociaal netwerk diende een octrooiaanvraag in die banken in staat stelt om de contacten van een bepaalde klant te raadplegen en zo na te gaan of hij in staat is een krediet terug te betalen. Hoog tijd om selectiever te zijn met je vrienden?

De laatste weken is er op de sociale media nogal wat te doen over een octrooiaanvraag die Facebook op 4 augustus indiende. Het komt erop neer dat de banken je vriendenkring zouden mogen raadplegen om te bepalen of je al dan niet een consumentenkrediet of hypotheeklening verdient.

Wij weten natuurlijk dat hightechbedrijven hopen octrooien nemen die ze vervolgens nooit uitvoeren, maar met deze nieuwe aanslag van het sociaal netwerk op onze privacy is er misschien toch wat meer aan de hand. Het omstreden octrooi gaat over een methode om surfers te beoordelen op basis van hun contacten op Facebook. Het systeem zou door derden en onder andere ook door banken kunnen worden gebruikt. De tekst is duidelijk: “Als een gebruiker een lening aanvraagt, kan de instelling de kredietgeschiedenis van de leden van dit individu via een geautoriseerde node raadplegen. Als de gemiddelde kredietwaardigheid bereikt wordt, kan de kandidaat-kredietnemer zijn aanvraag voortzetten. Anders wordt ze geweigerd.”

Toch is er ook goed nieuws: zo’n “credit score” of kredietgeschiedenis is een Amerikaans begrip dat bij ons onbekend is. Je hoeft dus nog niet meteen je contacten op Facebook aan een strenge selectie te onderwerpen. In dit geval dan toch niet.

Anderzijds hebben wij al in juni 2014 aangetoond dat je vrienden het vertrouwen dat financiële instellingen in je hebben, kunnen versterken. Denk bijvoorbeeld aan Lenddo, dat een nogal eigenaardige kredietkaart uitgeeft. Omdat het bedrijf geen kredietscore kan opstellen voor zijn doelgroepen in Colombia en Mexico, ontwikkelde het een tool om iemands gedrag op de belangrijkste sociale netwerken te analyseren. Algoritmen scannen je contacten, artikels en gesprekken om een sociale score op te stellen. En die score bepaalt niet alleen of iemand in aanmerking komt voor een kaart, maar ook welk bedrag hij kan ontlenen en tegen welke interestvoet.