Lang geleden gingen mensen op reis met gedrukte landkaarten, gingen ze naar de bank om een overschrijving te doen en naar de fotowinkel om filmrolletjes te ontwikkelen. Hoe iemand ooit iets gedaan kreeg, is ons een raadsel. Een leven zonder smartphone? Thanks, but no thanks! Maarreuh… je smartphone mag dan wel je beste buddy zijn, je moet hem, net zoals je laptop, beschermen tegen hackers en ander onguur tuig.
Ook al gebruik je die workout-app al maanden niet meer – goede voornemens gaan namelijk gemiddeld zo’n twee weken mee -, toch worden je gegevens nog altijd gedeeld met de appbuilder. Al was het maar om te weten dat die bijvoorbeeld op de pauzeknop moet drukken wanneer je een inkomende oproep krijgt. Verwijder daarom alle apps die je niet meer gebruikt. Da’s ook beter voor je geheugen.
Oké, niet echt ons idee van fun, maar doe dit één keer grondig en daarna ben je klaar. Even doorbijten dus. De algemene regel: geef de app enkel toegang tot informatie die het echt moet weten. Twijfel je over een bepaalde instelling: zet ze uit en check of de app nog naar behoren werkt. Zo zal je Facebook wel toegang willen geven tot je camera zodat je foto’s kan posten, maar toegang tot je locatie hoeft dan weer niet.
De gemakkelijkste manier om je privacyinstellingen te checken, is door op een iOS naar Instellingen > Privacy te gaan. Voor een Android kan je ook gratis veiligheidsapps downloaden: die waarschuwen je als je een malafide app wil installeren.
Updates komen nooit gelegen maar doe ze toch maar. Het is een van de beste manieren om je smartphone te beschermen tegen hackers. De meeste updates lossen veiligheidsissues op.
Oké, deze is een binnenkopper maar zorg ervoor dat je smartphone altijd vergrendeld is als je hem niet gebruikt. Of je dat dan doet met een code of met de automatische herkenning van je vingerafdruk of je gezicht, maakt niet zoveel uit. Zolang je maar een goede code kiest: 000000 is dat bijvoorbeeld niet, je verjaardag ook niet, want die vindt een hacker overal.
Waarschijnlijk zit er geen hacker naast je terwijl je een chai latte zit te drinken in je favoriete koffiebar, maar better safe than sorry! Zeker als je iets online wil kopen, switch je beter naar je mobiele data. En als je ergens onbekend bent, dan doe je dat beter altijd. Of installeer een gratis VPN-tool zoals CyberGhost of Tunnelbear.
Als je smartwatch niet langer via Bluetooth verbonden is met je telefoon, kan die je verwittigen. Als je een dergelijke melding krijgt op café, dan is de kans reëel dat iemand er met je smartphone vandoor is. Bel onmiddellijk naar jezelf of vergrendel je telefoon zodat je gegevens tenminste beschermd zijn.