Betaal (re)LAKS

Op 11/02/15
Deel via

LAKS is een nieuwe, geconnecteerde horloge dat op CES 2015 werd voorgesteld. Om transacties uit te voeren heeft het je telefoon niet nodig. Hoe werkt het dan?

Op CES in Las Vegas is er nooit gebrek aan geconnecteerde horloges, alleen: het publiek lijkt niet goed te weten wat ermee aan te vangen. Het is al bekend dat de Apple Watch betalingen zal kunnen uitvoeren via Apple Pay als je maar een iPhone of iPad op zak hebt. En met de Microsoft Band-armband zal je bij Starbucks betalen met een QR-code. Maar je hebt dus telkens je smartphone nodig.

Precies op dit punt komt Laks op de proppen. Het Oostenrijkse, dus Europese bedrijf werd in het midden de jaren ’80 opgericht en presenteerde op de CES-beurs zijn nieuwste creatie die al van juni 2014 dateert.

Het bedrijf heeft als doel om “wereldwijd een doorbraak te forceren in de contactloze betaaloplossingen”. Hoe? Het horloge “Laks SmartTransaction Watch” is momenteel het enige dat rechtstreekse betalingen zonder cash geld en zonder tussenkomst van een derde partij mogelijk maakt. “Het was een hoogstandje om een analoog horloge te voorzien van uiterst strikte beveiligingsparameters”, verklaarde Lucas Scheybal, de algemeen directeur van het bedrijf.

Het horloge maakt gebruik van de MasterCard PayPass-technologie om zich op te werpen als alternatief voor cash geld. Je betaalt er snel alledaagse aankopen voor kleine bedragen mee. Een internetconnectie is niet nodig: je houdt je PayPass-horloge voor de PayPass-lezer van de handelaar en je bent klaar. De gebruikte technologie heet Watch2Pay. Ze zal een eerste toepassing krijgen in de Verenigde Staten, Rusland en de Europese landen Oostenrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Polen. België is nog niet bij de uitverkorenen!