Betaal in de kantine met je smartphone

Op 24/10/14
Deel via

In Frankrijk kan je over enkele weken in kleinschalige collectieve voorzieningen zoals crèches en kantines je rekening met je smartphone betalen.

In september 2014 gebruikten bijna 30 miljoen Fransen hun mobiele telefoon om op het web te gaan. En steeds meer van onze zuiderburen nemen hun toevlucht tot mobiele apps om te betalen. Dat bracht JVS-Mairistem, een uitgever van management software, op een idee. Samen met start-up Eyebuy biedt hij kleinschalige lokale openbare voorzieningen (crèches, kinderopvang, kantines, enz.) een oplossing om hun facturen te laten betalen met een smartphone.

Hoe werkt het? Als gebruiker van een dergelijke dienst download je eerst de gratis mobiele app Eyebuy (beschikbaar in de Apple Store en op Google Play) en maak je een “burgeraccount” aan. Je duidt aan hoe je wil betalen (verscheidene mogelijkheden) en je voert een zescijferige code in om de toegang tot de app te beveiligen. Als je een factuur ontvangt, dan scan je de QR-code met je smartphone en betaal je aan de gemeente of intercommunale. Je bepaalt ook of je al dan niet een waarschuwing wil ontvangen als er een nieuwe factuur is aangemaakt. Daarvoor kies je uit verscheidene mogelijkheden: sms, pushmelding, e-mail. Ook aan het beheren van je facturen is gedacht: je kan de facturen bekijken, downloaden of in de cloud bewaren en een pdf met een overzicht van al je facturen en ontvangstbewijzen opvragen.

Er is veel aandacht besteed aan de beveiliging. De oplossing van de twee Franse bedrijven voldoet aan alle voorschriften van VISA en Eurocard/Mastercard. Wordt je smartphone gestolen? Dan zijn alle bankgegevens onmiddellijk volstrekt onbruikbaar.

Wanneer kunnen wij de kantine op het werk of de sportclub ook zo gemakkelijk betalen?