Betaal je reis met Here

Op 26/10/15
Deel via

De geolokalisatieapp Here is vast van plan om zich ook te ontwikkelen tot een mobiele betaalapp. Via het NFC-protocol betaal je binnenkort met Here je rit met het openbaar vervoer.

Oorspronkelijk was Here een filiaal van Nokia dat gespecialiseerd was in navigatie en lokalisatie. Dit jaar werd het overgenomen door verscheidene Europese autoconstructeurs, waaronder BMW.

Het bedrijf werkt samen met een aantal partners, zowel uit de privé als de openbare sector, en richtte de Open Mobile Ticketing Alliance (OMTA) op. Dit platform zou op termijn de standaard moeten worden, om met één enkele app wereldwijd je tickets voor het openbaar vervoer te betalen.

Het is de bedoeling om ook de vervoermaatschappijen te betrekken bij de uitwerking van het systeem om het volgens een “low cost”-model te ontwikkelen.

De gebruiker zou bovendien kortingen krijgen als hij het openbaar vervoer vaak gebruikt. Hij zou kunnen kiezen uit verscheidene alternatieven voor zijn traject, telkens met vermelding van de prijs. De app houdt ook alle afgelegde trajecten bij en bepaalt welk vervoermiddel het voordeligste is, op basis van de reisfrequentie. Betalingen verlopen contactloos. De app is momenteel beschikbaar voor iOS, Android en Windows 10.

De sector van het openbaar vervoer is per definitie een ideale markt om mobiele transacties en contactloos betalen toe te passen. Beide technologieën leveren immers een aanzienlijke tijdwinst op en dat leidt dan weer tot een concurrentievoordeel, door een daling van de kosten op elk niveau.