Sinds 14 oktober kunnen de Fransen per tweet geld naar elkaar overschrijven. Daarvoor zorgt “S-money”, een dienst van de groep BPCE.
Twitteraars in Frankrijk kunnen elkaar nu elektronisch betalen, op voorwaarde dat ze in Frankrijk verblijven en een bankkaart hebben. Het speelt geen rol bij welke bank ze zijn en ze hoeven niet eens de bankgegevens van de begunstigde te kennen. Even tweeten naar de dienst S-money, meer is er niet nodig.
Jean-Yves Forel, algemeen directeur van Banque commerciale et Assurance van de Groep BPCE, verklaarde: “Wij zijn de eerste financiële groep die particulieren de mogelijkheid biedt om elkaar te betalen via tweets. Dit initiatief verruimt de betalingsmogelijkheden op de sociale netwerken.”
Hoe functioneert dit concreet? Een video maakt alles duidelijk. Samengevat komt het hierop neer: je downloadt de app S-money voor iPhone of Android. Op de homepage klik je vervolgens op de knop om te linken met Twitter. Om iemand geld te sturen gebruik je de volgende standaardtweet: @SmoneyFR #verstuur X€ @begunstigde. Uiteraard moeten zowel de begunstigde als de persoon die geld verstuurt een account op het sociale netwerk en een S-Money-rekening hebben. Het maximumbedrag is € 250.
De transactie is beveiligd met een geheime code, maar heel de Twitter-community kan ze natuurlijk wel zien. “Als je sociale netwerken gebruikt, communiceer je graag”, reageert Pierre-Philippe Cormeraie, directeur innovatie bij BPCE in een interview in “La Tribune”. “Wij lanceren de dienst momenteel op deze manier, maar als onze klanten dat vragen, kunnen we over drie maanden gedeeltelijk op privéberichten overschakelen”, zegt Nicolas Chatillon, algemeen directeur van S-money, in hetzelfde interview.
Wereldwijd is dit echter geen primeur. In de Verenigde Staten kan je met Dwolla een particulier of zelfs een handelaar betalen door een tweet te versturen met het Twitter-adres van de begunstigde, het bedrag en de hashtag #dwolla.
S-Money is volgens “Les Echos” momenteel alleen bedoeld voor particulieren, maar het bedrijf sluit niet uit dat we in de toekomst ook handelszaken en instellingen zo gaan betalen.