Betaal je vrienden met Twyp

Op 10/02/16
Deel via

In Spanje lanceert de groep ING zijn nieuwe app Twyp. Die moet het gemakkelijker maken om kleine bedragen over te schrijven met je smartphone. Generale repetitie vóór de verovering van Europa?

De voorbije twee jaar zit het aantal sociale netwerken voor betalingen in de lift. Wij gaven je in 2014 al een pak voorbeelden: Tab, Payfriendz, het Belgische Tricount, het overbekende Paypal en zelfs Easy Transfer van Hello bank! België. Ere wie ere toekomt: het was Venmo dat aan betalingen onder vrienden en bekenden een meer “sociale” toets gaf.

De manier waarop Twyp functioneert, is ondertussen klassiek: je creëert een rekening met je Facebook-login en linkt er een debetkaart aan. Via sms of de mobiele app, die zowel voor Android als iPhone bestaat, vraag je om een bedrag te betalen of betaal je dat zelf. Tegenwoordig zit in de meeste messaging apps wel één of andere betaaloplossing. Zelfs Snapchat bundelde in Noord-Amerika zijn krachten met Square om “Snapcash” te lanceren, een oplossing om geld over te schrijven tussen gebruikers.

De groep ING wil het grote publiek charmeren met dit initiatief. Twyp wordt gelanceerd in Spanje en Nederland. De naam betekent zoveel als “The way to pay”. De app moet het gemakkelijker maken om kleine bedragen heel eenvoudig tussen particulieren te betalen met een smartphone.

Hoe werkt Twyp?

1. Op de website download je de mobiele app voor iPhone of Android.
2. Je registreert je met je telefoonnummer en je voegt vrienden toe zoals op Viber of Line.
3. Als je wil betalen of een klein bedrag overschrijven, voeg je een debetkaartnummer toe. Geld versturen gaat dan heel eenvoudig.
4. De ontvangende persoon bevestigt en je betaling is aanvaard.
5. Het geld komt terecht op de rekening, die je als een prepaid saldo kan gebruiken. Door een IBAN-rekening op te geven, kan je ook bedragen naar je bankrekening overhevelen.

Het is een ideale formule om - zonder cash geld te gebruiken - de rekening te delen op restaurant, de babysit te betalen of een cadeautje te geven bij een verjaardag of feest. In de twee landen waar de app wordt gelanceerd, kunnen klanten van alle banken er gebruik van maken. De app kent alleen euro’s en het gebruik is momenteel gratis.

Het bedrag dat je jaarlijks kan overschrijven is dan weer beperkt tot 1.000 euro, wat erop wijst dat deze formule vooral voor kleine betalingen is bedoeld.