Voor MasterCard is het een uitgemaakte zaak: onze aankopen betalen zal op termijn mogelijk zijn met alles wat we aanhebben. Denk aan smartphones, maar ook geconnecteerde horloges, armbanden en kleding. De uitgever ontwikkelde trouwens software om talrijke dagelijkse accessoires te voorzien van betaalcapaciteiten.
Tegen 2020 zal het aantal geconnecteerde objecten tot 200 miljard zijn gestegen (te vergelijken met 15 miljard nu). MasterCard wil deze omslag naar intelligente technologieën voor geen geld missen. Daarom ontwikkelde het een programma dat ons in staat stelt om onze aankopen te betalen met alle soorten “wearables”. De eerste concrete verwezenlijkingen zouden vanaf 2016 op de markt komen, dankzij partners uit de designwereld, de autosector en de juwelenbranche.
De link tussen het “internet of things” en contactloos betalen is de drijvende kracht achter een nieuwe aanpak door de financiële sector. Het is de bedoeling om elk obstakel voor de ontwikkeling van betaaloplossingen uit de weg te ruimen en de transacties te beveiligen. Hoe dat kan? Door ervoor te zorgen dat het verkooppunt geen gegevens kan bewaren: de financiële informatie gaat via het geconnecteerde object rechtstreeks naar de servers van de financiële tussenpersoon.
MasterCard meent dat dit experiment met beveiligd digitaal betalen in theorie tot elk object kan worden uitgebreid waarin de onzichtbaar geïntegreerde technologie interactief in relatie staat met de drager. De kaartuitgever denkt hier al lang over na en gunt ons met deze aankondiging een blik in zijn plannen. Hij wil een pionier van het tijdperk na de kaarten zijn.
Maar het valt nog af te wachten of ook de consumenten die nieuwe betaalmiddelen zien zitten. En op dat punt is nog niets zeker. De sector zal dus zijn overtuigingskracht moeten verhogen om het model van de “consument-geconnecteerde betaler” gestalte te geven.
Ondertussen toont MasterCard in een video hoe de toekomst er zou kunnen uitzien: