Betaal met een selfie

Op 15/08/15
Deel via

Wells Fargo heeft besloten om een nieuw en vrij origineel beveiligingssysteem in te voeren: gezichtsherkenning. Ook Mastercard experimenteert met selfies. Wordt dit een nieuwe trend?

We geraken stilaan gewoon aan een meer “biologische” authenticatie van onze identiteit, vooral sinds de TouchID-technologie op de iPhone (voor vingerafdrukherkenning) gebruikt wordt voor Apple Pay. Google vindt dit trouwens ook een goed idee voor zijn volgende versie van Android (M).

De visie van Wells Fargo

De Amerikaanse bank Wells Fargo wil op dit domein snel uitpakken met innovaties.
Met haar technologie herkent ze niet alleen je gezicht, maar ook je stem. Men noemt dit een biometrisch systeem, omdat het de kenmerken van het menselijk lichaam analyseert, zoals de symmetrie van je gezicht, je vingerafdrukken of je stem, om te bepalen wie je bent.

Momenteel krijgt een klant via een wachtwoord en een gewone pincode toegang tot fraudegevoelige verrichtingen zoals een storting of overschrijving. En zelfs die procedure vinden veel klanten ingewikkeld (ze moeten immers diverse logins en wachtwoorden onthouden). Met stem- en gezichtsherkenning wil de Amerikaanse bank - die dit jaar 150 jaar bestaat - de veiligheid van haar mobiele applicaties verbeteren.

Het principe luidt: versterk de toegangscontrole en verminder het risico op fraude. Maar hoe doe je dat concreet? Secil Watson, een kaderlid van Wells Fargo, testte de nieuwe applicatie tijdens een presentatie. Om herkend te worden, moest ze de telefoon mooi recht voor zich houden (zoals bij een selfie stick) en haar gezicht in het midden van een rechthoek op het scherm positioneren. Nadat het systeem haar gezicht herkend had, moest ze een zin en enkele cijfers herhalen. Nadat ze ook in die test was geslaagd, kreeg ze toegang.

Wij hadden al meteen een paar vragen: wat gebeurt er als er veel omgevingslawaai is? En wat als je de apps avonds in bed gebruikt, als er weinig licht is? Antwoord: om aan dergelijke praktische problemen het hoofd te bieden, moeten meerdere technologieën ter beschikking staan. Zo werkt Wells Fargo aan de mogelijkheid om onze aders te scannen.

Het project van Mastercard

Ook Mastercard experimenteert met gezichtsherkenning. Op alle smartphones die nu in gebruik zijn, zit immers een camera op de voorzijde! En selfies nemen is toch zo’n beetje onze tweede natuur geworden?

Als je dus in de toekomst iets aankoopt, gebruik je niet langer je pincode of vingerafdruk, maar scan je je gezicht om je identiteit te bevestigen en te betalen. De methode zal aanvankelijk uitsluitend in de Verenigde Staten worden toegepast.