Betaal met je tattoo

Op 17/01/16
Deel via

Betalen met je smartphone of horloge vinden wij al doodgewoon, maar met een tatoeage?

De wearable technologieën (letterlijk: die je kan dragen) zitten al een tijdje in de lift. Er is al geëxperimenteerd met allerlei dragers, maar nog nooit … met onze eigen huid.

Chaotic Moon, een creatief ontwerpbureau, bedacht de intelligente elektronische tattoo en maakt van elke sterveling een “wearable”. Het brengt daarvoor een aantal componenten op de huid aan, die in staat zijn om allerlei gegevens te vergaren, te registreren, te ontvangen en te verzenden. De componenten zijn met elektrisch geleidende verf met elkaar verbonden in een tijdelijke “Tech Tat”.

Deze methode biedt een aantal voordelen, onder andere in vergelijking met chips die in het menselijk lichaam worden ingeplant: tatoeages dringen minder in het lichaam door, ze zijn esthetischer, maar ook voordeliger en ze veroorzaken minder interferenties.

De eerste toepassingen voor dergelijke intelligente tattoos hebben te maken met onze gezondheid, zoals het vergaren van informatie over de werking van vitale organen, de lichaamstemperatuur, de bloeddruk of het hartritme. Deze gegevens worden onmiddellijk online naar een arts doorgestuurd.

Sommigen zien al andere toepassingen voor deze techniek weggelegd, onder andere in de financiële sector, voor mobiele betalingen. Niet alleen onze smartphone of een geconnecteerd horloge kunnen dus beveiligde identificatiegegevens opslaan, ook ons lichaam kan die rol vervullen. Iets kopen betekent dan gewoon dat je je arm uitsteekt in de richting van de betaalterminal. Er staat dus geen armband of geconnecteerd object tussen ons en de handelaar.

Blijft natuurlijk de vraag hoe je de meerderheid van de mensen ervan overtuigt om een soort financiële tattoo te dragen. Klinkt dat niet te veel als een barcode per mens in een gigantische, wereldwijde supermarkt?