Betalen met één gebaar

Op 04/07/15
Deel via

Iedereen kijkt ernaar uit. En in Frankrijk lijkt Crédit Agricole nu de laatste hand te leggen aan een universele biometrische oplossing om met één gebaar te betalen, zowel op afstand als in de winkel. Hoe werkt het?

Eind 2014 integreerde Crédit Agricole vingerafdrukherkenning in zijn mobiele app. Het gebruikte daarvoor de TouchID-technologie, die maximale bescherming zou bieden. Volgens het persbericht van de bank “is ze erin geslaagd, door de veiligheidsprotocollen van de bank en van Apple te combineren, om biometrische authenticatie aan te bieden die de bankgegevens van de gebruikers van de app gegarandeerd afschermt.”

Maar de wereld is meer dan Apple. Daarom werkt de bank momenteel aan een biometrische oplossing op een ander niveau, die zowel op afstand als in een verkooppunt functioneert. Na de zomer vinden experimenten met een prototype plaats en de lancering is gepland voor begin 2016.

Elke klant met een kaart en een Android-telefoon zal over de oplossing van Crédit Agricole kunnen beschikken, voor online aankopen of om te betalen in winkels die de technologieën NFC, Paylib en MasterPass aanvaarden. De eerste stap bestaat erin dat gebruikers een digitale portefeuille op hun mobiel toestel downloaden. Vervolgens authenticeren ze zich met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de bank. De app identificeert en herkent dan hun betaalkaarten. Ten slotte hoeven ze alleen nog hun vingerafdruk te registreren via de biometrische sensor op het toestel. Die vingerafdruk dient achteraf om te betalen aan een terminal of bij een online aankoop.

In theorie zou compatibiliteit met Windows Phone geen probleem mogen opleveren, zodra dat besturingssysteem biometrische sensoren aankan. Maar iPhone-gebruikers zullen op hun honger blijven zitten, omdat Apple zijn eigen oplossingen naar voren schuift en niemand anders toegang geeft tot de NFC-chip op zijn toestellen.