Betalen met een sticker in de cloud

Op 10/08/14
Deel via

BBVA is zopas gestart met een NFC-betaalservice via de cloud. En met een gamma stickers om contactloos te betalen. Ook zonder aangepaste telefoon.

De Spaanse bank BBVA is de eerste ter wereld die uitpakt met mobiele betalingen via NFC van de nieuwste generatie. Die zijn gebaseerd op de nieuwe specificaties van VISA. Alles wordt beveiligd in de cloud. De bank heeft dus geen akkoord meer nodig van een producent of telecomoperator. En de klant heeft ook geen nieuwe compatibele simkaart meer nodig, wat een van de obstakels was voor dit soort transacties.

BBVA-klanten die een Android-telefoon hebben met NFC kunnen hun aankopen betalen zonder hun bankkaart boven te halen. Het enige wat ze moeten doen is de update downloaden van de app Wallet BBVA. Hun smartphone naast een compatibele betaalterminaal houden, hun pincode intikken en klaar is Kees. Voor wie geen compatibele smartphone heeft, zijn er de contactloze stickers van de bank. Het principe: je kleeft ze op de achterkant van je telefoon en je kunt betalen.

De app telt al meer dan 200.000 gebruikers. Doel van de bank: 500.000 klanten overtuigen tegen het eind van het jaar, vóór de app wereldwijd wordt aangeboden. Onder meer in landen als Mexico, Chili en de Verenigde Staten.

Maar BBVA leidt de dans niet meer alleen. In Rusland werkt ook Sberbank aan dezelfde technologie. De bank plant tests deze zomer en wil nog dit jaar in de lucht zijn.