Betalen met elk geconnecteerd object?

Op 08/02/16
Deel via

In wearables moeten betaalchips komen, vindt MasterCard. Dat is niet meer dan logisch, want er zijn toch ook horloges waarmee je betaalt? Maar waarom is betalen met een armband of jas interessant?

In juni 2015 presenteerden wij hier het UP4-polsbandje van Jawbone. Het kwam tot stand in samenwerking met American Express en het beschikt over dezelfde sensoren als het UP3-model (activiteiten, slaap, hartslag). Er zit één extraatje in: een NFC-chip om met je polsbandje je mobiele betalingen te bevestigen. Concreet betekent dit dat American Express-kaarthouders hun betaalkaart kunnen toevoegen via een nieuwe versie van de UP-app voor iOS en Android. Om te betalen hou je je pols in de buurt van de betaalterminal. Hoor je een biepje? Dan is de transactie bevestigd. In de American Express-app krijg je vervolgens een overzicht van je betalingen.

En als je nu eens met elke wearable zou kunnen betalen? Dat is in elk geval de keuze van MasterCard, dat hiervoor onlangs een overeenkomst sloot met Coin.

Het MasterCard-programma “Commerce for Every Device” heeft al een aantal partners aangetrokken: Atlas, Moov en Omate. Zij zullen een betaalfunctie via MasterCard toevoegen aan hun fitnessbandjes en slimme horloges. Biedt dat een meerwaarde? “Wij voegen een betaalfunctie toe aan objecten die de consumenten al gebruiken: fitnessarmbandjes, kleding, horloges”, zegt Sherri Haymond, Senior Vice President bij MasterCard. “Dat maakt de producten interessanter voor de consumenten en verhoogt de waarde van de toestellen.”

Coin, een specialist in elektronische producten en financiële software, zal zowel de hardware als de software leveren die in de toestellen wordt ingebouwd. Zijn geconnecteerde kledingstukken dan de volgende stap? Het kan perfect en het is gewoon een kwestie van de chips erin te verwerken, zoals blijkt uit het Jacquard-project van Google, dat van kledingstukken nieuwe geconnecteerde objecten maakt.

Deze markt zou tegen 2019 met 50 miljard euro moeten groeien.