Betalen met Facebook Messenger

Op 16/11/14
Deel via

Misschien heeft Facebook een middel gevonden om Messenger geld te laten opbrengen: peer-to-peer betalingen. Twee met het netwerk verbonden terminals hoeven niet langer via een centrale server te communiceren. Volgens een student aan Stanford zou het sociaal netwerk binnenkort overschrijvingen onder vrienden via Messenger mogelijk maken.

Het gerucht doet de ronde sinds eind augustus. In het sociaal netwerk lijkt er iets te bewegen: er zou toelating komen voor geldtransacties via Messenger. De grote baas van het bedrijf, Mark Zuckerberg, zou in de mobiele app Messenger een oplossing zien om geld over te maken.

Het potentiële aantal gebruikers is zeker interessant. Messenger wordt elke maand al door 200 miljoen mensen gebruikt. Het idee dat nu opgang maakt, is dat gebruikers heel eenvoudig geld naar elkaar zouden kunnen overschrijven. Een bankrekening hebben ze daarvoor niet nodig.

Een student aan de Stanford-universiteit in Californië deed een interessante ontdekking, meldt Finextra. Hij deelde zijn vondst in een tweet die de wereld rondging. Toen Andrew Aude een decoderingstool gebruikte, stuitte hij op sporen van een P2P-betaalsysteem dat rechtstreeks in Messenger is ingebouwd. De screendump laat zien dat het mogelijk is om de gegevens van een debetkaart in Messenger in te voeren en even eenvoudig geld te versturen als een foto of een smiley. Geld wordt dan een soort attachment als vele andere in een online discussie.

In China is zoiets al mogelijk met WeChat. De mobiele app biedt sinds vorige zomer de mogelijkheid om een WeChat-account te linken aan een traditionele bankkaart. Met de app kan je je rekening beheren en geld overschrijven.