Betalen met je Apple Watch

Op 03/04/15
Deel via

Op 9 maart presenteerde Apple zijn Apple Watch. En uiteraard is het langverwachte horloge van Apple voorzien van Apple Pay. Maar een biometrische sensor zit er niet op. Hoe werkt dit dan?

In de Verenigde Staten functioneert Apple Pay al sinds oktober 2014. Wij hebben die dienst toen meteen voor jou aan een test onderworpen. We zetten nog even de dingen op een rijtje. Vanaf versie 8.1 van iOS zie je bij de parameters van je telefoon een nieuw menu: “Passbook & Apple Pay”. In deze zone digitaliseer en registreer je een bankkaart (Visa, Mastercard, American Express). Een sms-code dient om de gebruiker te authenticeren. In de winkel hoef je alleen maar je telefoon naast de betaalterminal te houden. Vervolgens bevestig je de transactie met je vingerafdruk. Soms moet je ook nog je handtekening zetten.

Ook de Apple Watch heeft een NFC-chip aan boord. Die maakt het horloge volledig compatibel met de betaalterminal, je iPhone mag dus in je zak blijven zitten. Maar een biometrische sensor blijft onvindbaar! Hoe heeft Apple dit opgelost? Ofwel voer je vanaf het horloge een code of wachtwoord in en ben je klaar, ofwel volgt er (voor grotere bedragen) toch nog een extra controle via je telefoon en je vingerafdruk.

Nog een nieuwigheid waarover je weinig of niets hoort: Apple Pay werkte aanvankelijk alleen op de iPhone 6, 6 Plus, iPad Air 2 en de nieuwste iPad Mini, maar het horloge breidt de compatibiliteit nu uit tot de modellen iPhone 5, 5S en 5C. Met deze laatste toestellen is de controle via je vingerafdruk niet mogelijk.

De banken hebben al meteen gereageerd. In de Verenigde Staten zijn een aantal banken partners van Apple Pay, maar nu hebben Citi en Fidelity ook al een uitbreiding van hun mobiele app voor de Apple Watch aangekondigd. Verwacht geen originele functies: in het eerste geval raadpleeg je je saldo en recente verrichtingen, in het tweede de beurskoersen en je portefeuille. In Europa verklaarde Crédit Mutuel meteen dat er een update van de smartwatch-versie van haar app op stapel staat. In april volgen zeker nog andere banken.

Maar wanneer is het horloge bij ons verkrijgbaar?

De Europese lancering is gepland voor 24 april, maar in tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk is België nog niet bij de uitverkoren landen. Je zal dus nog een beetje geduld moeten uitoefenen. Ondertussen vind je op de Apple-website een massa informatie over alle modellen, met een prijskaartje van € 300 tot meer dan € 18.000. Je hebt dus … de keuze!