Betalen met je kostuum of … je aders

Op 02/06/14
Deel via

Betalen met je smartphone, je horloge met internetverbinding of Google Glass is al voorbijgestreefd. Heritage Bank mikt nu op een nieuw betaalmiddel: je kostuum. En in Zweden kunnen klanten in verschillende winkels al betalen met hun … aders.

In Australië heeft Heritage Bank een revolutionaire oplossing uit de doeken gedaan: een draadloos betaalmiddel rechtstreeks geïntegreerd in de kledij.

“De rijkste mensen van onze planeet zeulen geen portefeuille met zich mee”, grapt
Matt Jenson, CEO van M.J. Bale. De Australische couturier wist voor dit avontuur met Australian Football-ster Matthew Rogers een vooraanstaande partner te strikken. Hij deed dienst als model om het uit 100 % inlandse wol vervaardigde kostuum te maken. “We willen iedereen de kans bieden om technologisch helemaal mee te zijn dankzij topkledij”, verduidelijkt M.J. Bale. Het project stond ook onder het toeziend oog van de Japanse kleermaker Kenichi Kaneko.


De technologie bestaat uit een contactloze betaalchip en een antenne die rechtstreeks geïntegreerd is in de mouw van het kostuum. Hierdoor kun je het Visa payWave-betaalsysteem gebruiken door je mouw dicht tegen de betaalterminal van het merk te houden. De geïntegreerde chip is rechtstreeks gekoppeld aan een prepaid bankrekening waar je geld op plaatst via de mobiele app van Heritage Bank, de partner van het concept. Het maximumbedrag van een aankoop met het kostuum is begrensd op 70 euro.

Tot nu toe werden twaalf prototypes van deze ‘power suits’ gecreëerd. Een daarvan werd verkocht op eBay. Er werd bijna 350 euro geboden, een bedrag dat doorgestort werd aan het liefdadigheidsproject ‘4 ASD Kids’.

Zijn maatpakken niet meteen jouw ding, dan kun je je aankopen nog op een andere manier betalen: met je aders! Deze contactloze betaalmethode werd zopas onthuld in Zweden. Ze maakt gebruik van een systeem dat je handpalm digitaliseert en je bloedsomloop identificeert. Vijftien verkooppunten (waaronder restaurants) zijn partner van dit experiment in samenwerking met een lokale universiteit.