Betalen met je Swatch-horloge

Op 25/03/15
Deel via

Deze zomer lanceert de groep Swatch zijn geconnecteerd horloge. Het grote verschil met de Apple Watch is de bijzonder lange batterijduur. Zorgen de horlogefabrikanten voor een doorbraak?

Toen de Zwitserse Swatch Group begin februari 2015 zijn resultaten publiceerde, kondigde hij aan dat hij “zijn strategie op lange termijn van investeringen in innovatie en machines” zou voortzetten. Met slechts enkele weken verschil met de lancering van de Apple Watch toverde het bekende Zwitserse bedrijf een verrassend wit konijn uit zijn hoge hoed.

CEO Nick Hayek kondigde tijdens een interview met de economiezender Bloomberg aan dat zijn bedrijf binnenkort een geconnecteerd horloge lanceert.

Deze Swatch springt uit de band met twee interessante technische eigenschappen.

Enerzijds kun je ermee betalen. Je krijgt die mogelijkheid op Android en Windows Phone, dankzij de ingebouwde NFC-technologie, maar niet op de iPhone 6, want de toegang tot de NFC-chip is volledig vergrendeld door ... Apple, dat zijn eigen Apple Pay naar voren schuift.

Anderzijds hoeft dit horloge niet opgeladen te worden. Nu is precies dit een van de zwakke punten van de Android Wear-modellen die in 2014 werden uitgebracht. Ook van de Apple Watch wordt gevreesd dat je die elke dag zal moeten opladen. Swatch verwijst naar de ervaring die het merk in de sector heeft opgedaan: het maakt al tientallen jaren horloges met een batterij die heel lang meegaat en die zo dun is dat je ze zelfs kan … plooien. Het merk Tissot van het bedrijf ontwikkelt sinds 1999 horloges met touchscreen en sensoren (hoogte, kompas, metingen bij het duiken).

De baas van Swatch verklaarde meer dan eens dat hij twijfelt aan de leefbaarheid van de markt van de smartwatches, maar je moet ook pragmatisch zijn, zegt Luca Solca, analist bij Exane BNP Paribas: “Niemand kan vandaag met zekerheid uitspraken doen over de leefbaarheid van deze markt. En Hayek heeft altijd gezegd dat hij over relevante technologieën voor een smartwacht beschikt: sensoren, schermen en … batterijen. Die kan hij dus maar beter meteen gebruiken!”