Betalen om een bankapp te gebruiken?

Op 29/04/15
Deel via

Banken zijn op zoek naar extra inkomsten. Sommigen adviseren om dan maar geld te vragen voor het gebruik van bankapps. Is dat haalbaar? Niet echt … voorlopig dan toch!

Analist SNL Financial ondervroeg 4.400 gebruikers van bankapps in de Verenigde Staten. De hoofdvraag luidde: “Als uw bank u 3 euro per maand zou aanrekenen om hun mobiele app te gebruiken, zou u die dan willen betalen?” Bij Bank of America (een traditionele bank) zou één derde van de klanten het niet erg vinden om maandelijks een bedrag te betalen. Bij Capital One (een online bank) liggen de zaken anders: slechts 18% is bereid om te betalen.

In een opiniestuk in Financial Brand vindt Ron Shevlin dat de vraag anders moet gesteld worden: zouden banken dit “moeten doen” in plaats van “mogen doen”? Bij de huidige stand van zaken is het antwoord voor hem duidelijk: neen! Een van de redenen hiervoor is dat de kosten en de waarde van de bankdiensten niet met elkaar in overeenstemming zijn.

De deskundige is ervan overtuigd dat het in de eerste plaats gaat om de kwaliteit van de mobiele app en de waarde ervan voor klanten. Volgens hem moet deze peiling niet dienen om de prijs voor het gebruik van een mobiele app te bepalen, maar als een aansporing voor de banken om apps van een betere kwaliteit te ontwikkelen, vóór ze er geld voor vragen.