Betalen via BlackBerry Messenger

Op 27/08/13
Deel via

Het Indonesische PermataBank heeft, samen met BlackBerry, een betaalsysteem ont-wikkeld dat berust op het chatsysteem BlackBerry Messenger. Het luistert naar de naam BBM Money.

Van een sociaal netwerk een betaalnetwerk maken, dat is wat PermataBank, BlackBerry en Monitise, een specialist in mobiele software, in Indonesië hebben klaargespeeld. En met succes. Drie maanden na de lancering, in februari 2013, telde BBM Money al ruim 60.000 gebruikers. En PermataBank hoopt op 200.000 tegen het einde van het jaar. De invoering van nieuwe functies zou dat proces nog wat moeten versnellen.

BBM Money is de eerste realtime betaaldienst die is geïntegreerd in een chatplatform, meer bepaald BlackBerry Messenger (BBM). De gebruikers hebben toegang tot de dienst, ook als ze geen rekening hebben bij PermataBank en zelfs als ze geen bank heb-ben. Transacties zijn wel beperkt tot BBM-contacten die de app BBM Money hebben gedownload en een specifieke account hebben aangemaakt. Maar meer is er niet nodig om op ieder moment en van overal ter wereld te kunnen betalen.

Nog concreter stelt BBM Money de bezitters van een BlackBerry in staat om een mobiele telefonie-account aan te maken, gekoppeld aan hun BBM-identiteit en die te gebruiken om geld over te maken naar hun BBM-contacten of rechtstreeks op bankrekeningen. De simpele en beveiligde dienst biedt ook de mogelijkheid om mobiele communicatietijd te kopen. Handelaren met een BlackBerry kunnen langs dezelfde weg ook betalingen ontvangen en besparen zich dus de omweg en de kosten van een betaalterminal.

Geld versturen via BBM Money is gratis, net als herladen met ‘beltijd’. De dienstverle-ning is beschikbaar voor elk toestel waarop BlackBerry OS5 of hoger draait, met BBM 6 of hoger.

Waarom zoiets als BBM Money nu uitgerekend in Indonesië lanceren? Om te beginnen zijn er 240 miljoen Indonesiërs. Indonesië is qua aantal inwoners het vierde land ter wereld. BlackBerry is er de nr. 1. Meer dan de helft van de Indonesische smartphones is van het Canadese merk. Opmerkelijk is ook de hoge penetratiegraad van mobiele ICT: ruim 90 %, terwijl maar 40 % een bankrekening heeft. Bovendien is BlackBerry Messenger ook nog eens het toonaangevende communicatieplatform in het land. Alles samen maakt dit Indonesië tot een logische keuze voor de lancering van een mobiele financiële dienst. Als het pilootproject doet wat ervan verwacht werd, is het meer dan waarschijnlijk dat BlackBerry het zal uitbreiden naar andere landen waar het goed is ingeburgerd, zoals Zuid-Afrika of Nigeria. Of het zou moeten zijn dat tegen dan het bedrijf wordt overgenomen

Meer weten...

Een videoclip over BBM Money