Door de revolutie van de mobiele betalingen en de digitalisering van de banken moeten marketing en informatica nauwer samenwerken dan ooit. Dat gaat natuurlijk in de eerste plaats de banken aan.
Wij leven in een economie van algoritmes en dus zijn twee factoren doorslaggevend: de gegevens die wij gebruiken en de manier waarop wij ze verwerken.
Google had dat meteen door toen het zijn online zoekmachine startte en met contextgevoelige reclame begon te werken. Amazon stapte mee in het verhaal met “voor jou aanbevolen” producten. Zelfs Netflix doet eraan mee: welke films en series kunnen wij je aanbevelen op basis van je verwachtingen en voorkeuren?
Eigenlijk is de groei van al deze bedrijven die in de webwereld op handen worden gedragen, te danken aan hun vermogen om enorme hoeveelheden gegevens te verwerken, jou daardoor beter te begrijpen en dus op je behoeften vooruit te lopen. Banken mogen niet achterblijven. Toch vinden ze het vaak nog heel moeilijk om een profiel op te stellen en de verwachtingen van elke klant te begrijpen, door tegelijk de verbanden tussen de zicht- en spaarrekening, de investeringen, de autoverzekering, de hypotheeklening en zelfs de toekenning van een kredietkaart te analyseren.
“Wij hebben 50 jaar moeten wachten tot onze computers krachtig en snel genoeg waren om onze gekste ideeën te beantwoorden en onze verbeelding bij te benen. De voorbije tien jaar zagen wij hoe de hoeveelheid data letterlijk explodeerde. Nu maken wij de Big Bang van het tijdperk van de algortimes mee”, verklaart The Financial Brand.
Wat moet er dan veranderen? Je bank krijgt alleen maar een helder beeld van jou en kan alleen maar de ultieme relatie met jou uitbouwen als de financiële marketing erin slaagt om alle data te integreren. Daarvoor moet ze alle – maar dan ook echt alle – communicatiekanalen analyseren: je bankkantoor, online bankieren, sociale media, je producten, je gewoonten, je suggesties. Er is maar één oplossing: marketing en IT-specialisten moeten eindelijk de handen in elkaar slaan om betekenis te geven aan de data-integratie, ook buiten de loutere statistiek!
Maar hoe zit het dan met de gegevensbeveiliging? Die is essentieel, want de wetgever laat de banken niet lukraak met je gegevens omspringen. En terecht, want big data mag nooit synoniem van Big Brother worden. Zo zal BNP Paribas Fortis tegen het einde van het eerste kwartaal van 2015 zijn algemene voorwaarden aanpassen om te verhinderen dat persoonsgegevens van klanten ooit in de handen van commerciële partners zouden terechtkomen. De bank moet in 2015 ook alle privacyregelingen samenbrengen in één document. Zo zie je maar, iedereen maakt goede voornemens voor het nieuwe jaar!