Bill Gates steunt mobiel betalen

Op 28/11/14
Deel via

De stichting van Bill Gates wil voortaan ook de armste bevolkingsgroepen toegang geven tot financiële diensten. Daarom investeert ze bijvoorbeeld in de mobiele bank bKash in Bangladesh.

In de jaarlijkse brief van zijn stichting verklaarde Bill Gates begin 2014: “Er is geen reden waarom arme landen altijd arm zouden blijven. Tegen 2035 zullen er wereldwijd bijna geen arme landen meer zijn. De landen zullen bijleren van hun meest productieve buren en voordeel halen uit innovaties zoals nieuwe vaccins, betere zaden en de digitale revolutie.”

Voor de “Bill and Melinda Gates Foundation” zijn financiële diensten voor de allerarmsten een belangrijke prioriteit. Ze steunt de ontwikkeling van mobiele betaaldiensten door 1% van de transactiekosten aan te rekenen.

Tijdens zijn inleidende toespraak op Sibos, een conferentie voor banken in Boston, kondigde de oprichter van Microsoft aan dat hij via zijn stichting gaat investeren in bKash, de eerste mobiele bankendienst in Bangladesh.

De centrale bank van het land, Bangladesh Bank (BB), stimuleert nochtans al sinds 2009 de ontwikkeling van bankdiensten. Niet minder dan 28 banken begonnen met een of andere mobiele dienstverlening, maar het duurde nog tot 2011 vóór een belangrijke speler – de Brac Bank – bKash lanceerde. De bank zou al diensten verlenen aan 13 miljoen mensen die hun mobiele telefoon (niet noodzakelijk een smartphone) gebruiken als platform voor hun financieel beheer, om te betalen in verkooppunten en als middel om geld over te schrijven.

In een interview aan de Wall Street Journal verklaarde de rijkste mens ter wereld dat “rijken het vaak heel normaal vinden dat banken hen financiële diensten verlenen, geld lenen en verzekeringen aanbieden, terwijl armen er slechts heel moeizaam toegang toe krijgen.”