Bim! Peru maakt kennis met mobiel geld

Op 14/03/16
Deel via

De grootste 34 banken van Peru slaan de handen in elkaar om het eerste netwerk voor mobiel geld in het land op te zetten. En het werkt zelfs zonder smartphone!

Niet alleen Afrika zet de bankwereld op zijn kop! Ook Zuid-Amerika neemt zijn toevlucht tot technologie om de bevolking het tijdperk van het mobiele geld binnen te loodsen, zonder een omweg langs het traditionele financiële circuit. BIM werd ontwikkeld om ook op de goedkoopste smartphones te functioneren en zo tientallen miljoenen Peruanen zonder bankrekening geld te laten overschrijven via hun telefoon. Hoe? Via een systeem van prepaidkaarten.

Nergens ter wereld vind je zo’n project dat zich geleidelijk ontwikkelt tot een integratiemodel, met de banken als initiatiefnemers,. De nationale bankenvereniging blijft toezicht uitoefenen, maar ook de belangrijkste telecommunicatiebedrijven, instellingen gespecialiseerd in microfinanciering, de nationale bank en andere overheidsorganisaties zijn toegetreden en dragen bij tot het kapitaal.

Het doel is ambitieus: in een periode van vijf jaar vijf miljoen gebruikers overtuigen van de mogelijkheden van deze technologie, die op elke mobiele telefoon functioneert, zelfs op de meest eenvoudige. De procedure is eenvoudig: je vormt een nummer op je mobiele telefoon, voert je nationale identiteitsnummer in, kiest de partnerbank uit een lijst en bedenkt een geheime code. En daarna kan je net zoals iedereen onmiddellijk geld overschrijven. Of hoe het goede oude phone banking ook voor overschrijvingen kan dienen.

Opmerkelijk aan de banksector in Peru is de aandacht die prioritair naar kansarme bevolkingsgroepen gaat, precies die groepen die meestal de technologische omwentelingen aan zich zien voorbijgaan. En er zijn nu al plannen voor een snelle uitbreiding naar andere basisbankdiensten en een leningsaanbod.