Binnenkort ook .bank, .pay, .money

Op 17/10/14
Deel via

.brussels en .vlaanderen zijn sinds 1 september beschikbaar in België. In 2015 surf je op het web ook naar .bank, .pay, .money en zelfs ... mobile.bank!

Op de domeinen .com en .be is het al een tijdje dringen. Het wordt steeds moeilijker om een beschikbare domeinnaam te vinden voor je nieuwe website. Daarom zijn er dit jaar nieuwe extensies ingevoerd voor een hele reeks termen, activiteiten en beroepen. De banken zijn onmiddellijk op deze kans gesprongen.

Enkele voorbeelden uit de lijst:
.loan
.loans
.credit
.pay
.financial
.finance
.insure
.accountants
.creditcard
.mortgage
.insurance
.money
.cash
.finance
.banque
.bank

De volledige lijst bevat meer dan 2.000 extensies voor domeinnamen, zodat iedereen zijn verbeelding de vrije loop kan laten.

In de Verenigde Staten leidt de American Bankers Association deze overvloed in goede banen. Ze richtte meteen een nieuwe organisatie op, de fTLD Registry Services, om het gebruik van de extensie .bank te regelen. Want .bank moet in de eerste plaats “de belangen van de instellingen dienen”. En tegelijk verhinderen dat personen of bedrijven met minder eerlijke bedoelingen bankklanten geld afhandig zouden maken op valse websites.

Sommige instellingen gaan nog een stap verder. Ze betalen meer dan € 140.000 om … hun eigen extensie te kopen. Zo haalde Citibank .citi binnen, is .visa gekocht door VISA, .amex door American Express, .bbva door BBVA, .statebank door State Bank of India, .hsbc door HSBC en .scb door de gelijknamige bank in ... China! Nu wij deze regels schrijven, zouden wereldwijd al 33 dergelijke aanvragen zijn gedaan.