Bitcoin-betalingen bij Brussels Airlines

Op 23/03/15
Deel via

260 luchtvaartmaatschappijen zijn voortaan in staat om betalingen met het virtuele bitcoin-geld te aanvaarden dankzij een partnership met Bitnet. Wat ga jij kopen op je volgende vlucht?

Universal Air Travel Plan (UATP) is een betaalnetwerk dat eigendom is van de grote namen van de luchtvaartsector, zoals American Airways, British Airways of Lufthansa. Heel onverwacht sloten zij onlangs een akkoord met Bitnet. Deze dienst beheert transacties in de virtuele munt bitcoin.

Het akkoord stelt de 260 partners van het netwerk in staat om vanaf nu betalingen in bitcoin toe te staan. Bij de luchtvaartmaatschappijen die je zullen aanbieden om taxfree producten met de virtuele munt te betalen, zijn JetBlue, Cathay Pacific, Qantas, US Airways, United Airlines en ... Brussels Airlines, dat deel uitmaakt van de groep Lufthansa.

Akif Khan, de ondervoorzitter van Bitnet, verklaarde op de online analyse- en rapporteringsdienst Coindesk dat het “in het belang van de luchtvaartmaatschappijen is om klanten de mogelijkheid te bieden in bitcoin te betalen, niet alleen omdat de commissiekosten lager liggen, maar ook omdat het risico op frauduleuze transacties kleiner is.” Hij legde daarbij vooral de nadruk op de groeimarkten: “Dat deze markten klanten in bitcoin laten betalen, levert hen potentieel ook transacties met klanten op die zij tot nu toe niet konden bereiken.” De luchtvaart is bij uitstek een wereldwijde sector en de bitcoin is een internationale betaalmogelijkheid.

Zonder dat er veel ophef rond gemaakt wordt, is dit een kleine revolutie binnen UATP, een eerbiedwaardige instelling die bestaat sinds … 1936. Sinds 2009 is ze helemaal mee met haar tijd door betalingen te aanvaarden via PayPal en sinds 2013 ook via AliPay, van de Chinese groep Alibaba. Vorig jaar verwerkte het bedrijf niet minder dan 12 miljard euro aan transacties.