Bitcoin geeft LHV Bank inspiratie

Op 10/08/15
Deel via

De tijd dat de banken misprijzend of ongeïnteresseerd naar virtueel geld keken, ligt ver achter ons. In Estland lanceerde LHV Bank een experiment waarvoor het de mosterd haalt bij de bitcointechnologie …

Het mechanisme is nogal technisch, maar komt erop neer dat LHV Bank 100.000 euro aan gewaarborgde schuldvorderingen op de technologische sokkel van de bitcoin, de blockchain, heeft uitgegeven. Door dit manoeuvre mag de bank op een digitaal depositobewijs steunen om nieuwe financiële producten te lanceren. Het bewijs heet CUBER (voor “Cryptographic Universal Blockchain Entered Receivables”).

CUBER is in feite vooral een hybride mobiele portefeuille waarmee ogenblikkelijk en kosteloos geld kan worden uitgewisseld. Sommige functies zijn voor de banken voorbehouden, zoals stortingen op een traditionele bankrekening (of omgekeerd). De start-up Cuber Technology werkte bijvoorbeeld samen met het Zweedse bedrijf ChromaWay om de Cuber Wallet-app te ontwikkelen voor iOS en Android. In zijn huidige versie biedt de app particulieren de mogelijkheid om gratis geld naar elkaar over te schrijven in P2P-mode.

Een latere ontwikkeling zou erin bestaan dat particulieren niet alleen onderling betalingen uitvoeren, maar de wallet ook gebruiken in buurtwinkels, voor kleine bedragen. Net zoals bij de bitcoin is er geen centrale autoriteit, maar in dit geval worden wel echte euro’s gebruikt, via een platform dat afgekeken is van het digitale geld. Later kunnen andere waarden - zoals de bitcoin - aan de applicatie worden toegevoegd. Het concept is helemaal open.

De Estse LHV Bank gelooft er rotsvast in. En de baas van Cuber, Rain Lõhmus, heeft grote ambities voor zijn oplossing: “Wij hopen dat Cuber een frisse wind laat waaien door de financiële sector, door verrichtingen te decentraliseren en de innovatie te bevrijden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit tot echte innovatie in de sector zal leiden!”