Black Friday: onze 5 tips om slim te shoppen

Op 05/11/19
Deel via

Je hebt ze wellicht al zien passeren, die virale video’s waarop een massa hebberige klanten duwend en trekkend door de winkel rent om als eerste die fantastische televisie in promotie te bemachtigen. Er zijn echt wel andere manieren om je voordeel te halen uit die ene dag in het teken van de beste deals.

In de States is het een van die dagen waar iedereen verlangend naar uitkijkt: Black Friday. De vaak gigantische kortingen op non-food artikelen wakkeren het jagersinstinct aan van diegenen met een neus voor koopjes. En sinds enkele jaren is de trend ook tot bij ons doorgedrongen. Hoe vermijd je dat je bezwijkt voor elk product aan -30, -50 of -70%? Door bij elke verleiding je gezond verstand te gebruiken: dit zijn de 5 vragen die je je moet stellen vooraleer je iets meeneemt naar de kassa.

1) Heb ik dit nodig?

Wat is het nut van wat ik in mijn handen heb? Heb ik die fruitpers echt nodig als ik weet dat ze na twee dagen vol goede moed helemaal achteraan de kast zal belanden? Wat ben ik met een slaapzak als ze me in geen honderd jaar in een tent krijgen? En dat dertiende paar fluo sneakers, moet dat echt? Jezelf deze vraag stellen is een eerste manier om te selecteren, maar is niet altijd voldoende om dat koopje uit je hoofd te krijgen. Een op het eerste zicht onbelangrijk accessoire scoort nu eenmaal beter dan iets noodzakelijks zoals een rol toiletpapier. En toch…

2) Zal ik er binnen een uur nog aan denken?

Online marketingspecialisten willen ons ervan overtuigen dat we maar een paar minuten tijd hebben om te beslissen. Als we te lang twijfelen, dreigt dat onweerstaanbare douchetapijt met massageborsteltjes voor de voeten (het bestaat echt!) uitverkocht te zijn. Fout: handelaars (en dan vooral de grote online merken) leggen altijd voldoende voorraad aan om te kunnen inspelen op de vraag van hun klanten. Zie je een fantastische korting en ben je meteen verkocht? Loop even verder, ga een koffie drinken, bel een vriend. Ben je na een uur nog steeds overtuigd, keer dan terug en stel jezelf de volgende vraag.

3) Wat met de kwaliteit?

Die controleer je natuurlijk makkelijker in het echt dan online. Maar wat je wel steeds online kunt checken, is de samenstelling, de plek waar het gemaakt werd, de garanties en de ervaringen van andere kopers. Geef geen geld uit aan rommel of dingen die ethisch niet ok zijn. "Ik ben niet rijk genoeg om goedkope brol te kopen". Dit oude gezegde houdt ook vandaag steek: betaal je weinig voor iets, dan moet je het vroeg of laat vervangen. En dat kost je uiteindelijk veel meer…

4) Hoeveel kost het echt?

Een etiket of online prijs aanpassen, dat kan echt iedereen. Het is onwettig, maar wordt erg veel gedaan. Waarom? Om ons te doen geloven dat we een buitengewoon koopje doen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Even de prijs checken in een zoekmachine kan wonderen doen…

5) Kan ik het eventueel doorverkopen?

Marketplaces en tweedehandssites blijven aan populariteit winnen, omdat we ons steeds bewuster zijn van de levensduur van een kledingstuk of toestel. Weggooien is not done (om niet te zeggen crimineel). Kan ik dit paar laarzen met nepbont makkelijk doorverkopen nadat ik ze gedragen heb? Dat is de laatste vraag die je je moet stellen wanneer je op het punt staat om een koopje te doen.

Doorliep je onze vijf vragen en heeft dat stuk in je handen de test doorstaan? Super! In een rechte lijn naar de kassa! Maar hoe ga je ze betalen?

Ik ontdek de Hello kredietkaart >

Tip...

Je wil je budget beperken of je hebt een onregelmatig inkomen? Kies dan voor de Hello prepaid card1. Je stort een bedrag op de kaart dat je zelf kiest en kan het daarna gebruiken om te shoppen in de winkel of online.

Ik ontdek de Hello prepaid card >

1De prepaidkaart en de Hello prepaid card worden uitgegeven door Buy Way Personal Finance NV, 1000 Brussel, Anspachlaan 1, BTW BE 0400.282.777, RPM Brussel. BNP Paribas Fortis fungeert als uitgever van elektronisch geld.