De banksector heeft er zowel voor zichzelf als voor de klant baat bij om voordeel te halen uit geolocatiegegevens. Dankzij geolocatie kunnen banken hun transacties beter beveiligen, fraude sneller detecteren en de service voor klanten verbeteren. BNP Paribas Fortis heeft dat goed begrepen en heeft zopas 950 kantoren geregistreerd op foursquare®. Een primeur in de Belgische banksector. Naast de 950 kantoren heeft BNP Paribas Fortis ook 38 Private Banking-centers, Wealth Management-centers en 20 kantoorgebouwen geregistreerd op foursquare®. Daarmee is BNP Paribas Fortis de eerste Belgische bank die op een gestructureerde manier gebruikmaakt van dit op geolocatie gebaseerde sociale netwerk. Doel is bestaande en toekomstige klanten de kans bieden hun indrukken over kantoren en de service van de bank in real time te delen en hun vrienden en kennissen op de hoogte te brengen van acties en voordelen van BNP Paribas Fortis. Bij elke ‘check-in’ kan de klant bovendien badges verzamelen. Wie het meest heeft ingecheckt op een bepaalde plaats, wordt ‘mayor’ en maakt kans op geschenken.
Om de registratie op foursquare® te promoten, hebben BNP Paribas Fortis en BNP Paribas Foundation op 17 september een actie gelanceerd ten voordele van de Voedselbank. Tot 17 oktober biedt BNP Paribas Foundation voor elke ‘check-in’ door een gebruiker op een van de officieel door BNP Paribas Fortis geregistreerde plaatsen een maaltijd aan de Voedselbank, met een maximum van 5.000 maaltijden. Een mooie gelegenheid om de digitale en de echte wereld tegen elkaar uit te spelen.
Voor een bank is zich registreren op foursquare® in eerste instantie misschien louter een marketingactie. Toch kan een sociaal netwerk met geolocatie veel meer bieden. Meer bepaald in termen van beveiliging en fraudedetectie.
Zo kan foursquare® fungeren als tweede tool om de echtheid van een transactie te controleren. Beeld u in dat BNP Paribas Fortis een betaalopdracht krijgt via de bankkaart van een van haar klanten (Visa, MasterCard of een andere kaart) vanop een vreemd grondgebied dat ver van de woonplaats ligt van de klant. De bank heeft dan het recht om zich vragen te stellen over de echtheid van de aankoop. Net hier kan een ‘check-in’ via een geolocatienetwerk als foursquare® belangrijk zijn om de bankier te informeren dat de klant wel degelijk ter plaatse is, althans in de regio waar de aankoop gebeurt. Het systeem is ongetwijfeld niet volledig waterdicht (wel beter betrouwbaar dan een sms), maar het kan in elk geval vermijden wat banken een ‘false positive’ noemen.