Boycot Europa mobiele betalingen?

Op 11/12/15
Deel via

Volgens eMarketer zou het mobiel betalen van de goederen en diensten zich in de Verenigde Staten fenomenaal gaan ontwikkelen in 2016. Europa is er daarentegen minder voor gewonnen, zegt een enquëte van OpinionWay en Tilder. Wij laten de cijfers spreken.

Het is dringen in het segment van de mobiele betalingen: alle grote spelers, zowel fabrikanten als operators, willen er een plaatsje veroveren. De NFC-technologie moet ze in staat stellen om samen met de handelaars en de banksector een ecosysteem uit te bouwen. Maar de Europese consumenten-gebruikers-betalers reageren totaal anders op dit offensief dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Uit verschillende studies blijkt dat in Europa de overgrote meerderheid van de bevraagde personen nog nooit mobiel heeft betaald en vrijwel de helft onder hen zegt dit op korte termijn ook niet van plan te zijn. Er zouden twee grote hinderpalen zijn: het gebrek aan compatibele betaalterminals bij de handelaars en gebrekkige informatieverstrekking aan de consumenten. De regeringen willen daar iets aan doen, bijvoorbeeld door snel 100% van de kassasystemen compatibel te maken. Zij werken samen met de banksector om informatie- en communicatiecampagnes voor de consumenten te voeren. Of door de extra diensten gratis te maken.

Bij de Amerikanen groeit mobiel betalen exponentieel, zowel wat het aantal gebruikers als de bedragen betreft. Echt verwonderlijk is dit niet, want alle grote spelers lanceren hun systemen eerst op deze markt: Apple, Google, Paypal, Samsung, …

Eveneens opmerkelijk: alle leeftijdscategorieën voelen zich aangesproken door de nieuwe manier van betalen. En nog een verklaring voor de snelle doorbraak in de VS: betalen met een traditionele bankkaart is er heel wat omslachtiger dan in Europa. Bankkaarten worden er vaak nog magnetisch gelezen en de klant moet zijn code bevestigen. Soms moet hij zijn identiteit ook bewijzen door een officieel document te tonen.

De ontwikkeling van nieuwe betaaloplossingen is een trend die ongetwijfeld ook de volgende jaren zal aanhouden. Het ontwikkelingstempo zal echter bepaald worden door de geografische ligging en daar zijn zowel culturele als technologische redenen voor. Dat betekent dat de belangrijkste spelers, die wereldwijd actief zijn, hun strategieën aan de specifieke kenmerken van de lokale markt zullen aanpassen.