bPayBand, betaal 's met je armband

Op 16/07/14
Deel via

Hij lijkt op een festivalarmbandje. Maar de bPayBand is zoveel meer. Dit kleine stukje plastic is een mobiel betaalmiddel. Een idee van de bank Barclays.

Barclaycard is een pionier in Groot-Brittannië. In 2007 al lanceerde het OnePulse, een contactloze betaaloplossing voor ongeveer een miljoen winkeliers. De kaart had toen een gewone chip en een pincode, maar ook het systeem ‘wave and pay’ van Visa. Je kon er maximaal 20 £ (25 euro) mee betalen.

Met zijn nieuwe verbonden armband combineert Barclays Bank 2 technologieën: portable en contactless. De bPayBand is bedoeld als vervanger van de bankkaart. In de Daily Mail klonk een woordvoerder van Barclays erg optimistisch: “Beeld je maar ‘s een doordeweekse dag in. Je vertrekt thuis, je neemt de trein en gaat naar de fitness. Daarna drink je een koffietje en ga je naar kantoor. Het geld en de nodige info worden geïntegreerd in één enkele chip die in je armband zit: je vervoersbewijs, je lidkaart van de gym en je geld om je koffie of lunch te betalen.”

Vraag is of de bPayBand slechts een modegril is. Niet echt. In het Verenigd Koninkrijk staat het systeem op punt om het grote publiek voor zich te winnen. Meer dan 300.000 contactloze terminals, vooral in coffee shops en boekhandels, zijn vandaag al compatibel.