Bubblews, een sociaal netwerk dat rendeert?

Op 28/09/14
Deel via

Een sociaal netwerk dat zijn gebruikers betaalt om hun status te updaten. Te mooi om waar te zijn?

Heb je er al eens bij stilgestaan dat je elke dag content post op Twitter, Facebook, Google+, Instagram of Flickr zonder daar een rooie duit voor te krijgen? Tenslotte rijven sociale netwerken geld binnen dankzij de statussen, foto’s en filmpjes die jij en ik online zetten en waar reclame aan gekoppeld wordt. Maar naar een commissieloon kun je fluiten. Zo werd Facebook dit jaar bijvoorbeeld 2 dollar rijker per actief lid (en het netwerk telt er meer dan één miljard wereldwijd). Tenzij je aandeelhouder bent, krijg jij van dat geld nooit een cent te zien. Tot Bubblews op de proppen komt.

Het wel erg strakke platform Bubblews maakt het mogelijk om berichten te posten en te delen. Alleen wordt elke gebruiker ook betaald voor het ‘werk’ dat hij verricht. Hoe meer je post, hoe meer geld je verdient (de huidige limiet bedraagt 10 posts per dag). Heb je 50 dollar vergaard, dan kun je het geld op je PayPal-account laten zetten. En daarna overschrijven op je bankrekening. Momenteel is het aantal accounts van het netwerk nog vrij klein en sommige gebruikers klagen over een gebrek aan ernst wanneer het gaat over de betaling van de leden. Anderen zeggen dan weer dat ze meteen hun geld te zien krijgen. Niet echt duidelijk, dus. Ook al gaat het niet zozeer over de kwaliteit van dit netwerk maar om het idee dat je betaald wordt voor je bijdragen op sociale media die toch als doel hebben winst te maken dankzij onze content.

Bubblews is zeker niet de eerste poging in zijn soort. Met DataCoup kun je je persoonlijke gegevens verzilveren afhankelijk van wat je bereid bent prijs te geven. Je kunt kiezen welke gegevens je deelt – Facebook, Twitter, YouTube, Instagram – voor een vrij bescheiden opbrengst van 6 euro per maand of iets meer dan 70 euro per jaar. Of het sop de kool waard is voor deze prijs, valt te betwijfelen. Bovendien zit Datacoup nog in een testfase en om deel te nemen moet je je inschrijven.