Op kot zonder kater voor je budget

Op 29/08/17
Deel via

Eindelijk komen die lessen wiskunde van pas… Hoe overleef je de week met een beperkt budget?

Breuken en vraagstukken: je hebt je er in de lessen wiskunde kapot op gezwoegd. Vandaag worden je inspanningen eindelijk beloond! Want om te vermijden dat je op kot moet overleven op water en brood, hou je maar beter je budget in de gaten. 

Je hebt een super kot gevonden, vlakbij je vrienden en op loopafstand van je stamcafé. Cool! Het echte leven kan beginnen! Maar het echte leven kost geld… 

Betalen je ouders de grootste kosten? Heb je een studiebeurs binnengehaald? Of klus je buiten de schooluren bij buiten de schooluren om je studies te betalen? Waar het geld ook vandaan komt, zonder plan kom je er niet. Hoog tijd dus om die economische skills boven te halen!

Een goeie eerste stap is het vastleggen van een budget, voor jezelf en voor de groep als je samen dingen doet. Zo vermijd je dat je na een avondje stappen je hele kot ondersteboven haalt op zoek naar een stuk van 50 cent of een doos oude koeken tegen de honger.

De grootste kost, naast de huur van je kot, is normaal gezien eten (is dat bij jou eerder bier of schoenen, dan moet je zeker verder lezen!):

  • Samen onder één dak wonen heeft zo zijn voordelen. Maak een pot en deel de kosten voor de aankoop van basisproducten. Koop ook altijd in grote hoeveelheden, dat geldt zeker voor pasta, rijst, aardappelen en tomatensaus, en hou promoties van bijvoorbeeld diepgevroren fruit en groenten in de gaten. Op die manier koop je kwaliteitsproducten of zelfs bio, zonder je blauw te betalen. Daarnaast hebben jullie elk nog een persoonlijk budget voor eigen folietjes. Zorg er wel voor dat iedereen z’n eigen schap heeft in de voorraadkast. Zo vermijd je dat je medebewoners ongemerkt aan je chocoladereep, zuurtjes of voorraad linzen zitten.
  • Investeer in hermetisch afsluitbare potjes om restjes te bewaren. Het lijkt op het eerste zicht misschien duur en nutteloos, maar je spaart er op het einde van de rit heel wat mee uit. Bovendien is het ecologisch en ga je de strijd aan tegen verspilling.
  • Durf koken met restjes. Het ultieme recept: neem een ovenschotel, stapel daarin alles uit je koelkast dat min of meer eetbaar is, strooi er gemalen kaas over en laat gratineren in de oven. Het werkt (bijna) elke keer!
  • Laat kant-en-klare maaltijden links liggen. Ze zijn megaduur en zitten boordevol zout, echt niet gezond. Zelfs al ben je geen keukenprins(es), wat hesp en kaas tussen een boterham leggen is echt niet zo moeilijk. En heb je een topdag, dan warm je die boterham in 1, 2, 3 op en hop… croque maison! Smakelijk!

Nog een tip: heb je een studentenjob, maak dan gebruik van alle voordelen die je krijgt bovenop je loon. Fooien, kortingen, voordelen in natura … Vele kleintjes maken samen een groot. Blijf wel eerlijk en correct natuurlijk, maar haal gerust het onderste uit de kan!

Voor de rest is het aan jou om op je strepen te staan en binnen te halen waar je recht op hebt: kortingen in de winkel, op cultuur, reizen en andere hobby’s. Gedraag je als een echte vrek en zwaai lustig met die studentenkaart (gratis voor alle studenten uit het secundair en hoger onderwijs en te verkrijgen op het secretariaat van je school), ISIC kaart (International student identity card; je betaalt €16 voor 16 maanden), European Youth Card (€16), Internationale Jeugdherbergenkaart, enz.

Binnen de kortste keren heb je een master als koopjesjager op zak!