Bye bye cash, ook in Europa!

Op 23/05/15
Deel via

Wij dachten dat Europa inzake mobiele betalingen een flinke achterstand heeft op Azië en de VS. Volgens de nieuwste studie van ING gaan 185 miljoen Europeanen de komende 12 maanden hun smartphone gebruiken om te betalen. En de Belgen?

Om het u gemakkelijk te maken, doorworstelden wij de 32 pagina’s van de studie “The rise of mobile banking and the changing face of payments in the digital age” (“De opkomst van mobiel bankieren en de gedaantewisseling van betalingen in het digitale tijdperk”), die de groep ING International heeft gepubliceerd.

Laten wij eens origineel doen en met de conclusie beginnen. De studie legt uit dat de vloedgolf aan mobiele apps ons stilaan in een samenleving brengt die steeds minder cash gebruikt en steeds meer digitaal betaalt. Bijna de helft van de Belgen gebruikt nu minder cash dan een jaar geleden. En we zijn met meer dan 40% die denken dat die trend ook dit jaar zal aanhouden.

43% van de Belgen met een smartphone gebruikt het toestel voor mobiele bankverrichtingen. Bij de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar is dat cijfer nog indrukwekkender: 60% van de mensen met een tablet of smartphone is voorstander van mobiel bankieren. Dat is het dubbele van de senioren. Bijna 7 Belgen op 10 raadplegen op die manier meerdere keren per week hun saldo.

Wat houdt de achterblijvers tegen? De helft onder hen vindt de beveiliging een probleem. 30% vindt dat ze genoeg hebben aan hun goede oude pc. Toch zegt hetzelfde percentage dat ze minder hun computer gebruiken sinds de mobiele bank bestaat en zich ontwikkelt.

Maar als de gemiddelde Belg aan de kassa komt, denkt hij nauwelijks aan mobiel betalen. Waarschijnlijk zijn er nog te veel initiatieven, die bovendien onvoldoende gepromoot worden. Dit zou in 2015 kunnen veranderen, wanneer er onder andere bij Colruyt en Delhaize geleidelijk mobiele betaaloplossingen worden ingevoerd.