Cash uit de muur met je smartphone

Op 07/03/15
Deel via

In Chicago heb je aan 190 geldautomaten voortaan geen plastic kaartje meer nodig. Je smartphone is voldoende om geld uit de muur te halen. In België kunnen ook KBC-CBC-klanten zo aan biljetten komen met de Mobile Cash-app.

Als je met eigen ogen wil zien hoe de smartphone ook de geldautomaten grondig beïnvloedt, dan hoef je alleen maar naar Madison Street te gaan, in het centrum van Chicago, zegt de krant The Detroit News. Wintrust Financial installeerde al 190 geldautomaten die niet langer de bankkaart van klanten controleren vóór ze biljetten uitspuwen, maar hun mobiele telefoon. De oplossing zit al sinds de zomer van 2013 in een testfase en is nu volledig operationeel.

Hoe werkt het? De klant moet de mobiele app Wintrust op zijn smartphone installeren. Vervolgens gaat hij naar de automaat, start de app en voert zijn pincode in. Hij kiest de optie “cardless cash” die de fotosensor van de smartphone activeert. Hij doet hetzelfde op het scherm van de automaat. Er verschijnt een QR-code die hij scant met zijn telefoon. Dan kiest hij het bedrag en drukt op een icoontje om te bevestigen. Zodra hij het cash geld heeft ontvangen, loopt er een ontvangstbewijs op zijn smartphone binnen.

Deze video laat duidelijk zien hoe de hele operatie verloopt.Maar is dit wel een primeur? Niet echt, want bij ons biedt KBC/CBC dezelfde functionaliteit. Klanten van die bank die naar een van de 1.400 geldautomaten van het merk gaan, kunnen volgens hetzelfde principe geld afhalen met de Mobile Cash-app.

Als je de beschrijving leest, heb je de indruk dat kaartloos geld afhalen nogal wat tijd vraagt, maar dat klopt niet. Je hebt slechts 10 seconden nodig om op deze manier cash te tanken en dat is sneller dan met een fysieke kaart (wat gemiddeld 45 seconden duurt). Een ander voordeel is dat er geen gevaar meer is voor skimming (diefstal van je pincode aan de automaat), omdat alle operaties via de smartphone verlopen.