Citi innoveert met mobile banking

Op 22/11/15
Deel via

Citi heeft de ambitie om uit te groeien tot een bank die voorrang geeft aan mobiele toestellen. Om deze toekomstgerichte oplossingen te ontwikkelen richtte de bank een apart departement op, Citi Fintech. Wat mag de bank ervan verwachten en is dit echt revolutionair?

Citi kondigt aan dat ze Citi Fintech opricht om een strategie in twee fasen te ontwikkelen. Eerst komt er een oplossing voor mobiel en geconnecteerd betalen die uiterst eenvoudig te gebruiken is. Vervolgens wil de bank rond de smartphone een echt businessmodel ontwikkelen, dat ze Mobile First noemt. Er is mobiel veel meer mogelijk dan betalen, vindt ze. Citi denkt bijvoorbeeld aan diensten als leningen en beleggingen.

Het klopt natuurlijk dat de invoering van deze nieuwe tools de kwaliteit van de geboden service alleen maar ten goede kan komen. Maar de concurrentie wordt steeds heviger en dus mag de bankgroep zijn andere doelstelling niet uit het oog verliezen: de rentabiliteit verbeteren. Aangezien mobiele transacties ongeveer één tiende kosten van bankverrichtingen aan het loket, draagt de nieuwe focus van de bank ongetwijfeld bij tot betere financiële resultaten.

De bank had al eerder een programma opgezet om start-ups te ondersteunen die innoverende apps voor de mobiele markt ontwikkelen. Dit programma wordt nu in een hogere versnelling geschakeld, onder andere door hechter samen te werken met bedrijven als IBM en PwC. Aan het hoofd van het nieuwe departement komen managers die hun sporen ruimschoots verdiend hebben binnen de groep, op diverse domeinen: marketing, kredietkaarten en digitale ontwikkeling. Tegelijk krijgt intern talent kansen en worden mensen van buiten aangetrokken. Een dergelijke strategie mag gerust revolutionair worden genoemd. Op termijn ontstaat immers een businessmodel zonder enige band met de historische ontwikkeling waarop het succes van de banksector is gevestigd.