Citi vormt ATM’s om in kantoren

Op 20/02/13
Deel via

De ‘Citibank Express’ is een automatisch loket dat een antwoord formuleert op zowat alle behoeften van klanten. Je kunt er zelfs een videoconferentie houden met een adviseur, een rekening openen en een kredietkaart bestellen. En dat is nog niet alles!

Bankkantoren evolueren steeds meer in de richting van interactieve kiosken. Daarnaast denken banken na over nieuwe concepten voor verkooppunten die zuiniger zijn , maar wel even veel of meer diensten bieden.

Met de Citibank Express tovert Citi het automatisch loket om in een echt bankkantoor. De toestellen werken momenteel enkel in Singapore, Manila en Kuala Lumpur, en bieden naast de functionaliteiten van een traditionele ATM (geldopvraging, raadpleging van de rekeningsaldi,…) de mogelijkheid om een rekening te openen, via videoconferentie te praten met een adviseur, zich te identificeren aan de hand van biometrie, een kredietkaart te bestellen (en binnenkort die kaart ook gewoon te printen), online transacties uit te voeren,… Er kunnen ook nieuwe functies aan toegevoegd worden. Daarom is de Citibank Express al uitgerust met een NFC-interface en een scanner.

De nieuwe generatie ATM’s luidt bovendien het begin in van een nieuwe multikanaal-relatie. Een klant kan vanaf nu een transactie starten op zijn computer, ze voortzetten op de ATM en ze afronden op zijn smartphone. Oogsten de microkantoren succes, dan worden ze overal in Azië geïnstalleerd en daarna ook in andere continenten. Of deze Citibank Express op termijn de traditionele kantoren zal vervangen, is bij Citi – voorlopig  althans – niet aan de orde…

De ATM’s kunnen bij banken hoe dan ook op bijzonder veel aandacht rekenen. Na de tweetende distributeurs  bij Wells Fargo, Regions Financial of Amex, maken Nationwide en Wells Fargo er ‘intelligente apen’ van. De automaten kunnen na een aantal transacties van de klanten namelijk de voorkeuren van die klanten inschatten. Die stelt het toestel dan meteen voor nadat de klant zijn kaart heeft ingebracht. Met elke verandering van gewoonte houdt de machine uiteraard rekening. Resultaat: tevreden klanten die ook nog eens tijd winnen (op enkele maanden tijd werden op die manier 3 miljoen transacties uitgevoerd bij Nationwide ) en voor banken toestellen met een hogere productiviteit.

ATM’s beschikken duidelijk over meer dan één troef!