ClassWallet, een nieuwkomer op school

Op 01/09/14
Deel via

ClassWallet is bedoeld als een veilige oplossing waarmee leraren alle ontvangsten en uitgaven van hun klas innen, beheren en bijhouden. Een overzicht.

ClassWallet richt zich op een nichemarkt die niet bekendstaat voor zijn vernieuwingsdrang. De voorgestelde oplossing zou het geldbeheer in scholen en klaslokalen gemakkelijker moeten maken. De toepassingen zijn legio: een klasuitstap, inzamelingen voor speciale projecten, opbrengsten van benefietacties, giften van donateurs en alle bijbehorende uitgaven. Na een testfase in een aantal Amerikaanse scholen zou het project vanaf september ook bij ons worden gelanceerd.

De oprichter van de start-up is Jamie Rosenberg, een Amerikaanse advocaat die ondernemer is geworden, met het onderwijs als specialiteit. Met ClassWallet is hij niet aan zijn proefstuk toe. Hij richtte eerder het bedrijf “Adopt A Classroom” op, dat de voorbije 13 jaar meer dan 20 miljoen euro inzamelde en aan 150.000 klassen schonk. Met ClassWallet wil hij een einde maken aan de enveloppen-met-inhoud die in scholen rondgaan. Voor elke klas wordt er een virtuele rekening geopend en praktische tools zorgen voor het dagelijks financieel beheer: zowel ontvangsten als uitgaven, giften als onkostennota’s. In de Verenigde Staten komen schenkingen aan scholen vaak voor, vooral in de openbare scholen.

Het betreft een complete en erg professionele oplossing. Naast het zuivere financieel beheer biedt ze talrijke andere functies, zoals gifteninzamelingen à la “crowdfunding”. Ook aan de uitgavenzijde wordt een kruis gemaakt over de enveloppen. Daar zijn er twee mogelijkheden: overschrijving op een prepaid bankkaart of naar een gespecialiseerde e-shop met producten die helemaal op de behoeften van scholen zijn afgestemd.

ClassWallet beschikt over een website en een Twitter-account. Het aanbod zou vanaf de herfst in de Verenigde Staten beschikbaar moeten zijn, daarna wordt het wereldwijd geïntroduceerd. Omdat het om een open source-applicatie gaat, zou deze virtuele oplossing voor klassen ook voor het beheer van refters en schoolbenodigdheden nuttig kunnen zijn.