Colruyt houdt van mobiel betalen

Op 30/12/15
Deel via

Wie sinds 13 november zijn inkopen doet in een winkel van de Colruyt-groep kan er niet alleen het SEQR-systeem gebruiken om te betalen, maar ook de Bancontact/MisterCash-app. Tegelijkertijd introduceerde Ingenico Payment Services voor zijn handelaars in België de mobiele oplossing van Bancontact/Mister Cash. Komt alles plots in een stroomversnelling?

De Bancontact-app moest nog een grote vis in haar netten strikken. Dat is nu dus het geval, door de invoering in de winkels van distributeur Colruyt. Klanten konden er tot nu toe alleen maar de mobiele betaaloplossing SEQR gebruiken. Wat is het verschil? De bancaire techniek is anders: een SEQR-betaling steunt op een domiciliëringsopdracht, er wordt dus geen geld rechtstreeks van de rekening genomen zoals bij een debetkaart.

Ingenico Group heeft dus de Bancontact/MisterCash-oplossing op de Belgische markt ingevoerd, zowel voor online als mobiele betalingen en voor de besturingssystemen iOS, Android en Windows Phone. Bij Colruyt gebeuren betalingen met dit systeem ofwel door een QR-code op een smartphone te scannen en te bevestigen met een pincode, ofwel door een link met een app. Er wordt dus rechtstreeks geld gedebiteerd. De afschaffing van kaarten en kaartlezers maakt betalen aangenamer voor de klanten, met als enige mogelijke obstakel de capaciteit van de lokale internet-dekking.

De Belgische consument ondervindt nog een voordeel van de uitbreiding: de mogelijkheid om de oplossing te gebruiken bij alle handelaars die aangesloten zijn bij het ecosysteem van Ingenico, overal ter wereld. De handelaars hoeven trouwens maar één contract meer af te sluiten (Ingenico Collect) voor alle betaalmethodes die ze willen aanbieden. Dat vereenvoudigt hun financieel en operationeel beheer.

Twee andere grote spelers in de Belgische banksector, KBC en Belfius, testen momenteel hun systemen voor mobiele betalingen door middel van een QR-code. Ondertussen is het ook wachten op de volgende fase in de uitbreiding van de NFC-technologie op de verkooppunten van de Colruyt-groep.