Congo stapt over op F-banking

Op 05/04/15
Deel via

In sommige Afrikaanse landen, waaronder Congo, staan mensen op met Facebook en gaan ze ermee slapen. De Congolese banken beginnen daarom het sociale netwerk te gebruiken om hun merk ruimere bekendheid te geven en klanten te informeren. M-banking zou er snel populair moeten worden.

Het netwerk met de meeste gebruikers ter wereld is ook populair in de Democratische Republiek Congo, waar een miljoen mensen zouden facebooken. De symbolische kaap van een miljoen Facebook-gebruikers maakte ons nieuwsgierig naar de andere cijfers van analist Socialbakers. Welke trends laten de grote instellingen van het land zien? De mobiele operators verheugen zich in honderdduizenden fans op Facebook, maar de banken lopen achter. BIAC staat op de 26e plaats voor wat het aantal volgers betreft, UBA neemt genoegen met de 115e plaats en Rawbank volgt op de 133e positie. Dat moet beter kunnen!

Wat doen de banken nu precies op Facebook in Congo? Ze lijken twee doelstellingen na te streven. Uiteraard willen ze hun klanten informeren over hun producten en diensten, maar daarnaast hengelen ze naar aandacht en sympathie voor hun merk. Daarvoor steunen ze ontwikkelings- of liefdadigheidsprojecten. Rawbank is in dat opzicht interessant. Op Facebook heeft de bank het over haar sociaal engagement via een project dat plattelandsgemeenschappen steunt. UBA Group communiceert anderzijds over zijn steun aan de medische sector en schonk € 330.000 voor de strijd tegen ebola.

De statistieken over m-banking zijn hoopgevend, onder andere voor wat de mobiele betalingen betreft. Maar opgelet: het gaat hier over gewone telefoons, geen smartphones. Zo gebruiken momenteel 500.000 Congolezen (op de 2,6 miljoen abonnees van operator Airtel) momenteel de dienst “Airtel Money”. Deze markt groeit pijlsnel: Boston Consulting Group raamt dat m-banking tegen 2019 een waarde van 1,7 miljard euro zou kunnen bereiken.