Contactloos betalen: doelstelling 2017

Op 28/07/14
Deel via

Uit een enquête van Juniper Research blijkt dat contactloos betalen over drie jaar zal pieken. Vandaag spreken we over amper 110 miljoen mensen, maar dat mag je over enkelen jaren misschien wel maal drie doen.

Het geheim van de explosie van contactloos betalen? NFC of Near Field Communication (communiceren met een kort bereik). Concreet stelt deze technologie twee toestellen in staat onderling te communiceren op een veilige manier. Een deur openen, gegevens uitwisselen én betalen door je smartphone in de buurt van het toestel te houden waarmee het moet communiceren. De transactie wordt gevalideerd vanaf je scherm met een wachtwoord of code. De bankgegevens worden in zekere zin opgeslagen op je telefoon, helemaal veilig.

Volgens Juniper Research zouden ongeveer 300 miljoen mensen op die manier betalen tegen 2017. Nochtans lijkt het grote publiek nog altijd slecht geïnformeerd. De sector moet dus zowel de gebruikers als de winkeliers kennis laten maken met het systeem en de voordelen ervan. En natuurlijk beperkt de concurrentie zich niet tot betalen. Ook de getrouwheidskaarten zijn gegeerd.

Een andere onbekende is de positie van Apple. De makers van de iPhone hebben er nooit aan gedacht om een NFC-chip te integreren in hun smartphones. In tegenstelling tot Android, Windows Phone en BlackBerry. Geruchten beweren dat er gedacht wordt aan een zogenaamde ‘iWallet’. Die kan als katalysator werken voor de markt, maar welk materiaal je nodig hebt om het systeem te gebruiken is nog niet duidelijk. Tenzij Apple bij de komst van de iPhone 6 ook opteert voor de standaard in de sector.

Het witboek van Juniper Research kun je gratis online lezen. Om het in pdf-formaat te downloaden, moet je je wel op de site registreren.