Daarvoor gaat de Zwitserse keten Twint gebruiken, de oplossing van PostFinance. Tegen eind dit jaar zullen 3.000 winkelkassa’s klaar zijn voor het nieuwe systeem. Stapt Zwitserland eindelijk het tijdperk van de mobiele betalingen in?
Zoals wij hier al eerder hebben verteld, is het tegenstrijdig dat het land dat bankactiviteiten als de speerpunt van zijn economie beschouwt, helemaal niet gehaast lijkt om mobiele betalingen te ontwikkelen.
Tot nu toe vond je in het Alpenland alleen nog maar de app Taplt. Die bood wel een gemeenschappelijk platform voor alle telefoonoperators, maar iPhone-gebruikers bleven in de kou staan. Toch geeft Zwitserland niet op. De overheid streeft nu naar een snelle algemene toepassing van deze betaalwijze, meer bepaald in de sector van de grootdistributie.
Het initiatief van de keten Coop is een goed voorbeeld van deze mentaliteitswijziging. Ze introduceerde onlangs een virtuele portemonnee om te betalen in haar winkels. Ze werkt daarvoor samen met de spin-off Twint, waarvan het kapitaal volledig in handen is van PostFinance, de Zwitserse leider van de elektronische betalingen en financiële transacties.
Voorlopig is de app nog maar alleen operationeel in enkele grote steden, maar over een paar maanden zijn duizenden supermarktkassa’s in het hele land ermee uitgerust. Het is de bedoeling om de hele keten er tegen eind februari 2016 mee uit te rusten en de app ter beschikking te stellen van alle klanten in het land. Zij kunnen Twint downloaden op een iOS- of Android-toestel en een bedrag opladen via een post- of bankrekening, een overschrijvingsformulier of de Postomat. Om betalingen via Bluetooth te bevestigen hoeven ze aan de kassa in de winkel alleen maar hun smartphone tegen een “beacon” te houden.
Trouwens, verscheidene operators die banden hebben met bankinstellingen introduceerden onlangs nog andere mobiele betaaloplossingen. Denk aan Swisscom, dat hiervoor samenwerkt met bankreus UBS. In een land waar meer mensen een mobiel toestel hebben dan een kredietkaart zouden al deze initiatieven de opgelopen achterstand gauw moeten wegwerken. Dat hoopt toch iedereen.