Crowdfunding: iets voor mij?

Op 26/10/17
Deel via

8 op de 10 Belgen hebben er al eens over gehoord, maar blijven toch nog met heel wat vragen zitten. Crowdfunding, dat is dé manier om je droom waar te maken. Hoe? We vertellen je er alles over!

Via crowdfunding kan je een project laten financieren door het grote publiek. Een grote groep mensen (“the crowd” of “de massa”) doet een kleine financiële inspanning en zorgt er zo voor dat grootse ideeën een kans krijgen! Een grootschalig onderzoek van studiebureau iVOX, uitgevoerd bij 1.000 Belgen, maakt duidelijk waarom crowdfunding zo interessant is:

Voor wie is het bedoeld?

Voor iedereen! Of je nu een ondernemend, maatschappelijk, creatief, artistiek, cultureel, ambachtelijk of sportief project lanceert, het doet er niet toe… Net zomin als je afkomst of je opleidingsniveau. 
Voor bijna 80% van de ondervraagden zorgt crowdfunding voor nieuwe hoop dat hun droom ooit werkelijkheid wordt. 86,8% is er zelfs van overtuigd dat dit type financiering kansen biedt voor alle lagen van de bevolking!
Een utopie? Neen, pure realiteit! Het komt erop aan in jezelf en in je ideeën te geloven, je te omringen met de juiste mensen bij het voeren van je campagne en goed te communiceren.

De ondervraagden, die al eens hebben bijgedragen tot een crowdfundingcampagne, deden dat allemaal om dezelfde redenen: ze zijn ervan overtuigd dat een project zal slagen (7 op 10), ze steunen een project dat aansluit bij hun interesses (7 op 10), ze kennen de initiatiefnemer (4 op 10) of ze geloven in hem/haar (4 op 10), de beloning spreekt hen aan (4 op 10) en ten slotte hebben ze het gevoel dat ze bijdragen tot iets nieuws (4 op 10).

Werkt het echt?

Uiteraard! Vrijwel alle initiatiefnemers die een beroep deden op crowdfunding voor hun financiering zijn tevreden en zouden het zo opnieuw doen. 84% van hen zou vrienden en kennissen aanraden om ook de stap te zetten bij het realiseren van hun droomproject. 
Acht op de tien voorspellen dat crowdfunding in de toekomst nog sterker zal worden. En voor bijna 74% van de ondervraagden biedt deze manier van financieren meer vooruitzichten voor jonge en creatieve ondernemers.

Hoeveel brengt het op?

De voordelen van crowdfunding zijn niet alleen puur financieel. Een dergelijke campagne zorgt ook voor meer visibiliteit bij de doelgroep (dat vindt althans 71% van de ondervraagde initiatiefnemers). Het verruimt de community (voor 68% van de ondervraagden) en haalt de banden met die community sterker aan (voor 66% onder hen)! 
Bovendien zorgde het bij velen voor meer vertrouwen in zichzelf en in zijn of haar ideeën: meer dan één initiatiefnemer op twee zegt dat de crowdfunding campagne hem of haar de mogelijkheid heeft gegeven om het idee af te toetsen. 
Belangrijk detail: meer dan de helft van de ondervraagde initiatiefnemers koos voor reward crowdfunding (een bijdrage in ruil voor een niet-financiële beloning), zoals ook Hello crowd! toepast.

Er zijn immers 4 soorten crowdfunding:

  • Via een gift (donation crowdfunding): het publiek stort geld voor een project zonder iets in ruil te verwachten.
  • Via een beloning (reward crowdfunding): de investeerder ontvangt een niet-financiële beloning voor zijn of haar inspanning, zoals een product of een dienst.
  • Via een lening (lending crowdfunding): wie steunt, wordt schuldeiser (dus eigenaar van de schuld) van het bedrijf en verwacht dat het geleende bedrag plus interesten wordt terugbetaald.
  • Via een investering in het kapitaal (equity crowdfunding): het publiek wordt aandeelhouder van het bedrijf.

Hello crowd!, ons crowdfunding platform, is toonaangevend in België voor projecten die tot de eerste twee soorten crowdfunding behoren (via een gift en een beloning).

Zin om jouw project te realiseren? Ontdek Hello crowd!
Ontdek de projecten die dankzij Hello crowd! gefinancierd worden en zo de droom van tal van initiatiefnemers hielpen waarmaken.