Je klanten begrijpen is in de banksector de grondslag van een duurzaam concurrentievoordeel. Dat gebeurt vandaag door een massa gegevens te analyseren. Gegevens die de klanten willen delen met hun banken als het gaat om het verbeteren van de veiligheid, veel minder om hun profielen op de sociale media onder de loep te nemen. Dat komt naar voor in een heel recent onderzoek van Infosys.
76% van de Europeanen, Amerikanen en Australiërs willen hun persoonlijke gegevens delen met hun bank. Maar niet om het even welke informatie, zo lezen we in het onderzoek ‘Engaging with Digital Consumers’ van Infosys bij 5.000 consumenten in landen over de hele wereld (Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Australië, de Verenigde Staten).
82 % van de respondenten vindt het OK dat hun bank toegang heeft tot persoonlijke informatie als dat helpt om hen beter te beveiligen en te beschermen tegen fraude. 76 % is zelfs bereid van bank te veranderen als een concurrent garandeert dat hun geld en gegevens bij hem beter beschermd zijn. Informatie delen over hun profiel op de sociale netwerken, ligt echter veel gevoeliger. Slechts 9 % stemt hiermee in.
Nu Big Data meer en meer aan de orde zijn in banken in het kader van marketingdoeleinden, moeten financiële instellingen hun klanten overtuigen van de voordelen die ze uit het delen van hun ‘sociale’ informatie kunnen halen. Een hele boterham.
Eens je die gegevens verzameld hebt, moet je er natuurlijk nog je voordeel mee kunnen doen. En vaak wringt daar het schoentje. Niet-gestructureerde gegevens analyseren is vandaag cruciaal, maar de hoeveelheid gegevens is zo groot geworden dat je ze niet meer met de klassieke analysetools kunt verwerken. De omvang van het fenomeen Big Data maakt dat bedrijven steeds vaker aankloppen bij nieuwe spelers die gespecialiseerd zijn in het beheer en de analyse van gegevens. Een trend die alleen maar zal toenemen. Zoals het rapport ‘Customer Analytics in Banking: Why Here, Why Now?’ van Celent aangeeft, klopt het dat het moment is aangebroken voor banken om de analyse van hun klanten verder door te drijven. Een artikel van FinExtra vat perfect de situatie samen en legt concreet uit waarom en hoe de banken het moeten aanpakken.