De (half-Belgische) buurtwinkel-Amazon

Op 02/05/15
Deel via

Downtown is een app om met je mobiel toestel producten in buurtwinkels te kopen. Een van de medeoprichters is de Belg Xavier de Ryckel. Hij wil er de Amazon van de buurtwinkels van maken. Wij hadden een gesprek met hem.

Welk idee zit er achter Downtown? Niet meer moeten aanschuiven door met je smartphone te bestellen en te betalen in een winkel in je buurt. In Silicon Valley doet de app, die al beschikbaar is voor iPhone en Android, nogal wat stof opwaaien. En dat is goed nieuws voor Xavier de Ryckel, een Brusselaar die in 2013 in Californië de zon heeft opgezocht en de app mee heeft helpen bedenken en ontwikkelen.

De vonk sloeg over toen Xavier en zijn Duitse vennoot Phil Buckendorf de EasyPay-functie ontdekten in de Apple Store: “Wij kregen meteen inspiratie! Was het niet vreemd dat het tegenwoordig gemakkelijker is om een Anki Drive van 200 dollar in de Apple Store te kopen dan een ijsje van 5 dollar op de hoek van de straat?”

Hoe werkt de app?
Je start de app en krijgt onmiddellijk een menu. Je kan dan in één moeite bestellen en betalen. Wij zijn ook al compatibel met Apple Pay. Het is onze bedoeling om de consument op te voeden zodat hij met zijn smartphone in bakstenen winkels in zijn buurt kan kopen, zelfs voor kleine bedragen, zonder langs de kassa te passeren.

Wettigt de uiterst nauwkeurige technologie de grote ambities van de start-up? iBeacon herkent je exacte positie in het verkooppunt, op een paar centimeter na! Zodra je de deur van de winkel openduwt, krijg je de juiste catalogus of het correcte menu.

Het bedrijfje ging van start in Silicon Valley, maar mikt al meteen op de hele wereld. Binnenkort is de app bruikbaar in San Francisco, daarna zijn wereldsteden als New York aan de beurt. Ook de verovering van Europa en Azië staat op het programma.