Geolocatie, interface met aanraakscherm, sensoren, cloud en sociale media zijn de vijf typische attributen van mobiele toestellen. Vijf attributen waardoor mobile banking veiliger kan zijn dan online banking. We leggen uit waarom. ‘Wees niet meer bang voor mobile banking!’ . Een met argumenten onderbouwde quote uit een van onze vorige artikels. Maar we kunnen nog meer argumenten op tafel gooien om te bewijzen dat mobile banking veiliger is dan online banking. En wel om fraudeurs en malware het leven zuur te maken.
Mobiele toestellen zijn namelijk uitgerust met attributen die de veiligheid verhogen. Op de site Bank Systems & Technology somt Sridhar Solour, Director of Mobility and Cloud Services bij HP, er vijf op:
1. Geolocatie
Door zijn GPS-gegevens weet een mobiel toestel – en dus ook zijn eigenaar – op elk ogenblik waar het zich bevindt. Het is met andere woorden een efficiënt authentificatiemiddel dat fraude kan verminderen. Stel dat een bank een betaalopdracht krijgt van een bankkaart van een klant en enkele uren later een tweede opdracht op duizenden kilometers daarvandaan. Dankzij geolocatie kan een bank de klant via zijn smartphone snel lokaliseren, verwittigen en door persoonlijke informatie te vragen de betaalopdracht (al dan niet) bevestigen.
2. Interfaces met aanraakscherm
Typisch voor smartphones en tablets is dat we ze met onze vingers bedienen. Niets staat het ondertekenen van een transactie of betaalopdracht met onze vingers dus nog in de weg. Zo kunt u in de kantoren van Crédit Agricole des Savoie sinds oktober een ontvangstbewijs of contract ondertekenen op een tablet. Dankzij het aanraakscherm is een echtheidscontrole door vingerafdrukken niet ondenkbaar.
3. Sensoren
Naast de GPS kan ook de camera van de smartphone ingezet worden om financiële verrichtingen te beveiligen. Dat kan met een eenvoudig systeem voor gezichtsherkenning. Van uzelf een foto nemen met uw smartphone volstaat om een mobile banking-sessie te starten of een betaling uit te voeren.
4. Clouds
Mobiliteit en Clouds zijn complementair. Omdat u op uw smartphone nooit zo veel gegevens kunt opslaan als op uw pc, is een cloud heel nuttig. De HP-expert denkt dan ook dat banken meer en meer geneigd zullen zijn hun medewerkers toegang te geven tot hun bankgegevens via hun mobiele toestellen. Ze zouden dan ook nauw moeten samenwerken met Cloud-leveranciers om (nog veiliger) applicaties te ontwikkele
5. Sociale media
Wat als we op een dag met de informatie over klanten op sociale media een beveiligingsprofiel zouden kunnen ondersteunen? Dat is lang geen utopie! Uw vrienden op het web vertellen dat u op reis vertrekt, is voor onze bank nuttige informatie om de authenticiteit van verrichtingen te controleren…