Hoe pakt de banksector haar social media marketing aan in een land waar de grootste sociale netwerken, met Facebook en Twitter op kop, door de Staat worden verboden maar waar heel wat imitaties circuleren op het net? En bestaat social media marketing er überhaupt?
Volgens een studie van het CNNIC (het China Internet Network Information Center) uit 2011, surfen meer dan 513 miljoen Chinezen op het internet. 235 miljoen van hen gebruiken sociale netwerken en 148 miljoen houden een blog bij. Het internet is in China echter een gesegmenteerde markt met een boel imitaties van Facebook en Twitter. Die vaak verdwijnen voordat ze ook maar de kans hebben gehad om populair te worden. Enkele van de bekendste: Renren (Facebook-equivalent), Sina Weibo (soort Twitter), Youku (YouTube-kloon), Ushi (Linkedln-lookalike), enz. Een Chinese internetgebruiker is gemiddeld geregistreerd op drie sociale netwerken. Het populairst in China zijn de microblogsites.
Hoewel de lokale sociale netwerken dus alomtegenwoordig zijn, worden hun westerse voorbeelden, met Facebook en Twitter op kop, door de overheid verboden. Al lijkt de “great firewall” die de regering heeft opgezet niet echt waterdicht: op Facebook zouden maar liefst 63,5 miljoen Chinese profielen te vinden zijn!
Kortom, ook in China maken de sociale media, net als in de rest van de wereld, deel uit van het dagelijkse leven. Ook de banken laten zich overigens niet onbetuigd en treden in interactie met hun klanten. Vooral microblogsites worden gezien als een manier om een nieuwe dynamiek te creëren tussen de banken en hun klanten.
Meer dan twaalf banken zouden actief zijn op de sociale media en 300 miljoen Chinezen zouden online bankieren. De meeste van hun sociale initiateven zijn nog bedoeld om hun klanten te informeren (jaarverslag, veiligheidsinformatie) en niet zozeer om hun producten te promoten. De klant beter dienen, dat is het belangrijkste. Tegenover sociale media, volgens de banken een wapen dat aan twee kanten snijdt, bestaat kortom nog een zekere terughoudendheid. We kunnen dan ook stellen dat de Chinese banksector nog in een testfase zit op de sociale netwerken. Iedereen kijkt naar iedereen, in afwachting dat zich iets beters aandient. Afgaande op de explosie van smartphones en andere tablets in China, durven we er echter vergif op innemen dat de sociale netwerken ook daar, net als in het Westen, zullen uitgroeien tot een belangrijk communicatiekanaal voor de banken.
Die laatste hebben goed begrepen dat ze, om concurrentieel te zijn en hun marktaandelen te behouden, ook bereikbaar moeten zijn via het internet. En zich mobiele toepassingen moeten aanmeten. 80 % van de Chinese consumenten wil immers liever betalingen verrichten met hun telefoon dan met hun bankkaart. En als je weet dat 780 miljoen Chinezen een gsm op zak hebben en dat een vijfde van hen die gebruikt om op het internet te surfen, lijken de opportuniteiten vrij duidelijk.
Overigens wees een recente studie van Kapronasia uit dat Chinese consumenten meer openstaan voor het gebruik van de sociale media met hun bank dan hun Amerikaanse tegenhangers. Tijdwinst is voor hen het belangrijkste voordeel. Een bezoek aan een bank kan in China immers al gauw heel wat tijd in beslag nemen. Het enige obstakel volgens de Chinezen: het vertrouwen in de veiligheid van de systemen. Dezelfde studie leerde ook dat de Chinese bank- en financiële sector steeds meer gebruik maakt van virtualisatie en cloud computing. Met deze technologieën verbeteren ze de beveiliging van de gegevens, winnen ze aan efficiëntie en kunnen ze goedkopere diensten aanbieden.
Dat er een en ander begint te veranderen, bewijst ook het feit dat de microblosite Sina Weibo samen met de China Merchants Bank een ‘sociale’ kredietkaart heeft gelanceerd waarop de Sina Weibo url van de gebruiker is afgedrukt. Via deze kaart ontvangt hij doelgerichte aanbiedingen, kan hij punten verzamelen naargelang zijn activiteitsgraad op de site, enz. Voor meer informatie, klik hier.