De Do’s en Dont’s van de moderne DJ

Op 17/08/16
Deel via

Aan alle DJ’s: er bestaan ongeschreven regels in de scene en je kan je daar maar beter aan houden wil je een goede reputatie behouden.

Je tante mag dan wel denken dat DJ’s enkel op wat knoppen moeten drukken om bakken cash te verdienen. Zij die het vak serieus nemen weten dat er heel wat meer bij komt kijken. Naast het werk – soms leuk, soms hard, meestal beiden – gelden heel wat ongeschreven regels in de muziekscene waaraan je jezelf moet houden om je goed te positioneren. Toch zijn er talloze DJ’s die het maar niet willen begrijpen. Wees niet één van hen en check toch maar even deze lijst met do’s en dont’s. 

Networking / Promotie:

DO – Doe je research en contacteer de juiste mensen.
Het heeft absoluut geen zin om je promo materiaal naar iemand te sturen die er niets mee kan doen. Selecteer de juiste mensen om een berichtje te sturen om te vragen of ze interesse hebben. Niets zo vervelend voor een promotor om demo’s te krijgen van muziek die t-o-t-a-a-l niet past bij je feest of platenlabel.

DONT – Verwacht niet dat alles meteen lukt. Wees geduldig.
Geef jezelf en anderen wat tijd. Onderhoud contact, maar zorg ervoor dat je niet opdringerig bent.

DONT – Niet louter aan business talk doen.
Om een vertrouwelijke band met andere mensen in de scène te onderhouden mag je echt niet enkel en alleen over muziek en business praten. Voor de promotor kom je dan over als iemand die maar één ding van hem wil. Praat over andere dingen, bouw een natuurlijke band.

DONT – Geen trashtalk over andere mensen.
Wanneer je de hele tijd staat te haten op andere mensen ga je de positieve vibe van je gesprekspartner al snel verstoren. Een roddel hier of daar mag wel, maar wees a.u.b. niet de persoon die enkel maar slechte dingen kan zeggen over anderen.


Vòòr je optreden:


DO – Doe ook hier je research: wat voor venue is dit en welke set moet ik hier draaien?

Zorg gewoon dat je een goed idee hebt van wat voor soort locatie het is, wat voor soort avond het wordt, welke muziek er werkt (en welke niet), etc. Als je bijvoorbeeld de openingsset speelt is dat een hele andere aanpak dan de laatste shift (lees hier onze tips voor de perfecte openingsset, red. LINK).

DONT – Niet dronken of high worden voor je set (en best ook niet erna)
Kwestie van je goede reputatie bij de promoter een beetje te bewaren (en de kwaliteit van je afgeleverde DJ-set is hoedanook beter).

DO – Vooraf duidelijke afspraken maken over de betaling met de promotor.
Zorg dat je dit al meteen doet bij het boekingsverzoek. Vlak voor (of nog erger, achteraf) moeten praten over je fee is sowieso te vermijden, want dan zit je in een heel erg ongemakkelijke onderhandelingspositie.

DO – Neem een back-upplan mee (USB’s, etc)
Zorg dat je een CD-tje en een extra USB-stick bij je hebt met gepaste muziek. Als er iets misloopt met bv. de platenspelers of de linkkabel/USB-port van de CDJ’s, heb je nog altijd een back-upplan. Indien je een Serato/Traktor-gebruiker bent kan je best eerst een gewone USB laten afspelen, zodat je niet moet knoeien met kabels terwijl de DJ voor jou nog bezig is.

DONT – Kom niet te laat in de DJ booth
Héél erg frustrerend voor je voorganger.

DONT – Maar ga ook niet te vroeg pushen om over te nemen
Nog frustrerender voor de andere DJ. Stap 10 tot 5 minuten voor je moet beginnen spelen in de DJ booth en geef op een goed moment (lees: niet in het midden van een mix) een seintje aan de DJ dat je er bent.

HelloPlay_9731


Tijdens en na je optreden:

DONT – Zet geen drankjes naast de DJ gear
Zo’n CDJ2000 kost €2000 per stuk. TWEEDUIZEND EURO PER STUK.

DONT – Deel geen drank uit aan het publiek
Je bent Steve Aoki niet. Veel promotors vinden het trouwens ook niet ten onrechte best wel onrespectvol dat je jouw rider stomweg uitdeelt.

DO – Let op het volume, geen rode lichten!
Red lights are for prostitutes. Je sound klinkt enorm slecht in overdrive, ook al heb je dat vanuit de DJ booth vaak niet door.

DONT – Laat enkel andere DJ’s of hooguit 2 BFF’s toe in de DJ booth
Met zo veel duur materiaal op zo’n kleine plek is het niet aangeraden om je entourage te laten feesten op deze plek. Blijf een beetje professioneel en hou je groupies voor achteraf.

DONT – Wijs requests zo vriendelijk mogelijk af. Keep it positive.
Geen enkele DJ houdt van dronken feestgangers die denken dat ze beter weten welke muziek er op het feest gedraaid moet worden, waardoor de nietsvermoedende dwazen nogal snel afgesnauwd worden weggestuurd door de DJ. Dat kan de vibe wel een beetje killen. Wijs de aanvraag af, maar blijf positief, blijf glimlachen.

DO – Speel een lang nummer als laatste track.
Op die manier geef je de volgende DJ voldoende tijd om zich te acclimatiseren in de DJ booth.

DONT – Verlaat de DJ booth / club niet meteen na je set.
Ok, je mag even naar het toilet, maar verdwijn niet meteen als een dief in de nacht.  Kijk naar het begin van de set van de volgende DJ, wie weet leer je nog iets bij.

DO – Bespreek de set en avond met de promotor na je set.

Perfect moment om te netwerken. Hou de echte business talk voor later (het is noch de right time noch de right place daarvoor), maar overloop wat er goed en slecht ging. Een promotor krijgt maar al te graag feedback van zijn artiesten.

HelloPlay_9978


Algemeen:

DONT – Wees geen eikel, blijf nederig
Honestly, dit is ongeveer de basisregel voor je hele leven, maar het geldt in het bijzonder in de professionele muziekindustrie, want daarin lopen al eikels genoeg rond.

(PS: dit is een lijst die ik uit persoonlijke ervaring heb samengesteld, uiteraard ben ik veel dingen vergeten. Wees welkom om ze met ons te bespreken)

Photos © Stijn Vanderdeelen