De hele wereld kan bankieren met Wizzit

Op 15/05/15
Deel via

12 jaar geleden richtte een Zuid-Afrikaanse bankier een bank op die alleen via een mobiele telefoon functioneert. Nu biedt Wizzit 7 miljoen mensen in 9 landen toegang tot bankdiensten. En het avontuur is nog niet ten einde.

In 2002 ontstond Wizzit toen de eerder traditionele en bezadigde Zuid-Afrikaanse bankier Brian Richardson zijn loopbaan over een andere boeg gooide. Zij idee was toen bijzonder visionair: de armste en meest kwetsbare bevolkingslagen helpen om een bankrelatie aan te gaan. Met de bescheiden technische middelen van die tijd richtte hij een bank voor gebruikers van mobiele telefoons op. Hij sprak in de eerste plaats jongeren aan uit de diverse etnische en taalgroepen van zijn land. Zij zouden de nieuwe mogelijkheden in hun gemeenschappen wel verspreiden, dacht hij.

Twaalf jaar later is Wizzit inderdaad flink gegroeid. Het verleent diensten in negen landen, waaronder Rwanda, Nigeria, Tanzania, Namibië en Botswana. 7 miljoen “klanten” beschikken ondertussen via hun mobieltje over bankdiensten, maar er ligt nog veel werk voor de boeg. Zo heeft in Zuid-Afrika 80% van de bevolking nog geen toegang tot een bank. Nog indrukwekkender: de helft van de wereldbevolking heeft geen bankrekening. Dat zijn meer dan 3,5 miljard mensen!

Wizzit besloot dus zijn ervaring aan de rest van de wereld aan te bieden. Het bedrijf helpt gevestigde bankinstellingen om nieuwe potentiële klanten te bereiken, die tot nu toe niet interessant (genoeg) waren om te benaderen.

De knowhow van Wizzit zoekt dit jaar dus nieuwe horizonten op, van Mexico tot Colombia. Prospectie is niet echt nodig: de lokale bankinstellingen komen zelf wel bij Wizzit aankloppen. Wat de aangeboden diensten zo aantrekkelijk maakt, is dat terminals van een vroegere generatie (dus zonder snelle internetverbinding) volstaan, tot in de verste uithoeken van een land. Dit probleem is wijdverspreid in Zuid-Amerika, net als in Afrika trouwens.

Zonder veel ophef is deze start-up, die ondersteund wordt door de Wereldbank, misschien wel uitgegroeid tot de Verenigde Naties van de bankwereld.